Analfabeten som skrev en bestselger

Analfabeten som skrev en bestselger

bookmark

En kveld viet Agota Kristof (1935–2011)

fredag 27. august 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Cappelen Damm

Inngang: Gratis med påmelding

Agota Kristofs trilogi om tvillingene Lucas og Claus har de siste årene fått mye oppmerksomhet, ikke minst her i Norge. Selv om Kristof satte punktum i 1991, fremstår de tre romanene Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen på flere måter som skrevet for vår tid.

I august 2021 utkommer Kristofs selvbiografi Analfabeten for første gang på norsk. Her forteller hun om oppveksten under krigen, flukten fra det kommunistiske Ungarn og kampen for å lære å skrive på et fremmed språk. I anledning utgivelsen vil tre engasjerte Kristof-lesere ta for seg Tvillingenes dagbok og det øvrige forfatterskapet, og forsøke å svare på hva det er med Kristofs bøker som gjør at de har fått en slik renessanse på 2000-tallet.

Innledning: «Intervju med en død forfatter» av Emil Flatø. Gisken Armand leser Agota Kristofs replikker.

Samtaleleder er forfatter og forlagsredaktør Bernhard L. Mohr (f. 1978).

Simon Stranger (f. 1976) har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Leksikon om lys og mørke er oversatt til over 20 språk, og ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018. Stranger har skrevet etterordet i Kristofs Analfabeten.

Henninge M. Solberg (f. 1981) har oversatt Analfabeten. Hun sto også for moderniseringen av trilogien om tvillingene (oversatt av Willy Flock 1987–1992) og arbeider for tiden med oversettelsen av Kristofs roman I går. Solberg er utdannet litteraturviter og har oversatt fra fransk og engelsk siden 2008, deriblant flere bøker av Annie Ernaux.

Ida Fjeldbraaten (f. 1984) fikk Bokhandelens forfatterstipend og ble nominert til P2-lytternes romanpris for debuten Jerv (2020). Hun driver også miniforlaget Teori & praksis.  

Gisken Armand (f. 1962) har vært ansatt ved Nationaltheatret siden 1988. Hun har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, deriblant Heddaprisen og Årets lydbokstemme. Armand har lest inn lydbokversjonene av Agota Kristofs bøker.

Arrangementet er gratis. Meld deg på via Cappelen Damms Facebook-event for å være sikret plass. Husk registrering ved ankomst av smittevernhensyn.

Vel møtt!