Solaris: Ved forestillingsevnens grenseIllustrasjon: Bjørn Bjarre, Solaris (Notater og skisser nr. 15), 2013–17 Blekk på papir, 14,5 × 10,5 cm

Solaris: Ved forestillingsevnens grense

bookmark

Julia Wiedlocha og Bjørn Bjarre om Stanislaw Lems Solaris

fredag 27. august 2021, kl. 18:00 til kl. 19:00 – Utsolgt / Fullt

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: SolumBokvennen

Inngang: Gratis med påmelding

I 60 år har den monumentale sci-fi-romanen Solaris fjetret og engasjert lesere over hele verden. Utallige har forsøkt å skape seg et bilde av den underlige planeten Solaris, som er dekket av en flytende substans som kan anta de mest utrolige former, ulikt noe jordisk.

Tidligere i år fikk norske lesere for første gang gleden over å kunne lese en direkteoversatt utgave på norsk, i anledning forfatter Stanislaw Lems hundreårsjubileum. Oversettelsen er ført i pennen av Julia Wiedlocha, og i sitt etterord legger hun vekt på kontaktproblemet som et hovedtema i romanen. Solaristene har utfordringer med å forstå seg på Solaris, i stor grad fordi planeten er så grunnleggende annerledes enn alt de kjenner fra før. Wiedlocha mener Lem har lagt opp til at vi som lesere også skal støte på problemet på det billedskapende plan; leseren er nødt til å begi seg ut i en fortolkningsoppgave uten endestasjon. Og også for oversetter gjør kontaktproblemet seg gjeldende, for hvordan gjengir man noe som er ment å være gjenstridig?

En som virkelig har prøvd krefter mot forestillingsevnen er kunstner Bjørn Bjarre, som har gitt seg i kast med å gjengi planeten Solaris gjennom sin kunst. Dette har resultert i en mengde fascinerende tegninger som i 2018 kom ut i bokform.

De to solaristene Wiedlocha og Bjarre møtes til samtale om Solaris og deres inntrykk av planeten.

Vel møtt!

Julia Wiedlocha er oversetter fra polsk og forlegger i det nystartede Meteor forlag, med mastergrad i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. I tillegg til Stanislaw Lem har hun også oversatt Olga Tokarczuk og Andrzej Sapkowski til norsk.

Bjørn Bjarre er en norsk kunstner med utdanning fra Statens Kunstakademi. I årene 2010–2018 jobbet han med sitt Solaris-prosjekt som kuliminerte i utgivelsen Solaris hos kunstbokforlaget Teknisk industri. Siden 2019 har Bjarre arbeidet med flere offentlige skulpturer i regi av Oslo kommune, og flere skulpturer er under arbeid til Stavanger Universitetssykehus og Sophie Radich Ungdomsskole i Lillestrøm. Bjarre er innkjøpt av Nasjonalmuseet med flere av Solaris-tegningene.

Påmelding: Send mail til aslaug@solumbokvennen.no med navn og telefonnummer. Plassen er reservert når bekreftelse om dette mottas på mail.