På sporet av den norske smak

bookmark

Musikkforum med Jørgen Karlstrøm og Knut Schreiner

tirsdag 5. oktober 2010, kl. 19:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Komponistforening og NOPA

Inngang: Gratis

Musikkforum inviterer en rockeartist og en samtidskomponist til å tenke fritt og høyt rundt temaet ”norsk musikk og smak”. Hva er typisk norsk? Hvem og hva er det norske publikum? Hva med komponistene og utøverne?

Fra komponist Jørgen Karlstrøm kan vi forvente personlige meninger og potensiell kontrovers når han berører temaer som den norske trudelutten, normdannende men mislykkede verk og omfavnelsen av det provinsielle. Jørgen Karlstrøm er en av Norges mest aktive samtidskomponister som blant annet var aktuell under årets Ultimafestival med et verk for forsterkede instrumenter skrevet til Ardittikvartetten. Han er aktiv skribent og driver plateselskapet MERE Records hvor han har produsert flere av utgivelsene (blant annet Garbage Collection som ga Risto Holopainen Spellemannprisen i kategorien Årets Samtidskomponist 2009). Han er også gitarist i metal-bandet Recovery Injection.

Deretter vil låtskriver, produsent og gitarist Knut Schreiner snakke på bakgrunn av sin mangeårige karriere som rockeartist, der han har blitt hyllet i både Bygde-Norge og på internasjonalt elitenivå. Schreiner vil blant annet snakke om den norske kosen, distriktspolitikk, tilbakevendende stemningsleier hos norske artister og publikum, og om elite og folkelighet. Knut Schreiner har i de siste femten årene vært en av landets mest markante rockemusikere, blant annet som gitarist i Turboneger og Euroboys. Schreiner har turnert høyt og lavt (fra Momarken til Coachella) og vært produsent for en rekke artister innenfor ulike sjangere. Schreiner er også skribent i blant annet Morgenbladet.

Etter presentasjonene er det som vanlig åpent for spørsmål og meninger fra salen. Du har kanskje selv irritert eller forundret deg over musikkens status quo i landet du lever i?

Musikkforum er Norsk Komponistforening og NOPAs felles faglige forum med målsetting om å skape større bevissthet og engasjement rundt komposisjon og beslektede temaer innenfor musikk. Musikkforum er gratis og åpent for alle.