Portrett av Ingegerd -prinsesse av Sverige

Portrett av Ingegerd: fra Sigtuna til Kyiv

bookmark

Med Ted Hesselbom, Akim Galimov og Jon Gunnar Jørgensen

torsdag 27. april 2023, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Den Ukrainske Forening i Norge i samarbeid med Middelalder Oslo, Gamlebyen historielag og Universitet i Oslo. Med støtte av FrittOrd.

Inngang: Gratis - påmelding

Vi inviterer til et interessant historisk arrangement dedikert til Ingegerd Olofsdatter av Sverige (1001 – 1050), prinsesse av Sverige,  fyrstinne av Kyiv Rus, moren til Dronning Ellisiv av Norge 

Arrangementet skal foregå på engelsk.

Vi skal snakke om Ingegerds biografi i lyset av daværende forbindelser mellom Skandinavia og Ukraina. Vi skal gi ordet til representanter fra tre land som Ingegerd hadde et direkte forhold til: Sverige, Ukraina og Norge.

 

Gjester: 

Ted Hesselbom, museumsdirektør ved Sigtuna museum er vår gjest fra Sverige. Han har skrevet en bok sammen med Anna Lihammer om hvordan et av historiens sterkeste bilder – vikinger – ble skapt på 1800-tallet.

Akim Galimov er vår gjest fra Ukraina. Han er en ukrainsk TV-produsent og står bak en av de mest populære dokumentarseriene om Ukrainas historie. Sammen med et team av ukrainske historikere undersøkte Akim Ingegerds historie, bl.a., hennes begravelse i St. Sofia-katedralen i Kyiv.

Jon Gunnar Jørgensen er vår gjeste fra Norge. Han er professor i norrøn filologi ved Universitetet i Oslo og forsket mye på kongesagaer og norrøn poesi.

Moderator:

Tore Skeie  historiker og har skrevet flere bøker om vikingtid og middelalderhistorie. Han arbeider for tiden med en bok om Harald Hardråde, som giftet seg med Ingegerds datter Ellisiv og tok henne med til Norge som sin dronning.

Program:

  • Innledning ved Per Olav Reinton, Gamlebyen Historielag
  • Presentasjon ved Ted Hesselbom: Ingegerd Olofsdotter – from a Sigtuna perspective
  • Presentasjon ved Akim Galimov: A stolen queen from Kyiv’s tomb. Modern technologies in history-telling
  • Presentasjon ved Jon Gunnar Jørgensen: Portrait of Ellisiv and Ingegerd in sagas
  • Paneldebatt moderert av Tore Skeie
  • Spørsmål  fra salen

Arrangører: Den Ukrainske Forening i Norge i samarbeid med Middelalder Oslo, Gamlebyen historielag og Universitet i Oslo. Med støtte av FrittOrd.