Regler og unntakFOTO: David Klagsbrun. Bearbeidet Gladesigner

Regler og unntak

bookmark

Ariel Levy og Bernhard Ellefsen

onsdag 11. april 2018, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 11:57

11:57

Ariel Levy er suksessfull journalist i The New Yorker. Når reglene ikke gjelder (oversatt til norsk av Rune R. Moen) er Levys selvbiografiske memoar, der omdreiningspunktet er ukene der grunnsteinene i hennes tilværelse raser ut og hun felles av biologiske regler hun trodde seg hevet over. På Litteraturhuset møtte Morgenbladets Bernhard Ellefsen Levy til en samtale om biologi og levd liv. Samtalen fant sted 11. april 2018.

«Herregud», sa pappa da jeg ringte for å si at jeg hadde blitt ansatt for å skrive for The New Yorker. «Ja ja, det kan bare gå nedover herfra.»

Ariel Levy er suksessfull journalist i The New Yorker, der hun ofte skriver om kvinner som bryter med de vanlige forventningene til utøvelse av kjønn og seksualitet. Hun har et fint lite hus, to lekne kattunger og er gift med kvinnen i sitt liv. Når hun i en alder av 37 år også blir gravid, er livet perfekt. Eventuelt ikke.

Når reglene ikke gjelder (oversatt til norsk av Rune R. Moen) er Levys selvbiografiske memoar, der omdreiningspunktet er ukene der grunnsteinene i hennes tilværelse raser ut. På det som er planlagt som siste krevende reportasjetur før hun skal bli mor, drar Levy til Mongolia, hvor hun aborterer på hotellrommet. Kort tid etter blir hun skilt, huset selges, bare kattene er tilbake. Først når det blir klart at hun ikke lenger kan bli gravid, innser hun at hun virkelig ønsket å bli mor.

Er ikke karriere, kjæreste og foreldreskap nærmest å regne som rettigheter man har? Memoaren om kvinnen som felles av biologiske regler hun trodde seg hevet over, har fått sin velfortjente plass på Time’s Top 10 Non-Fiction Books of the Year i 2017. Levys rå, særegne og skarpt humoristiske stemme har også gått rett hjem hos størrelser som bl.a. Lena Dunham. Her hjemme er Morgenbladets Bernhard Ellefsen blant Levy-entusiastene. De to møtes på Litteraturhuset til en samtale om biologi og levd liv.

Arrangementet foregår på engelsk.