Reingjeterne: Om samisk kultur og mattradisjonFoto: Marianne Lovise Strand (Buljo) og Internasjonalt reindriftssenter (Oskal)

Reingjeterne: Om samisk kultur og mattradisjon

bookmark

Máret Rávdná Buljo, Anders Oskal og Andreas Liebe Delsett

onsdag 30. mars 2022, kl. 18:00 til kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

«Jeg er ikke politisk aktiv, men det er likevel politisk det jeg gjør» – Máret Rávdná Buljo

Reinen står sentralt i samisk tradisjon, både som yrkesretning og som kilde til mat og brukskunst – duodji. Samtidig er reindrift sentralt i mange arealkonflikter med majoritetssamfunnet, og blir et tydelig eksempel på hvordan samiske rettigheter stadig taper mot kommersielle interesser.
Hva kan samisk natursyn og mattradisjoner lære oss om dyreetikk og en bærekraftig matkultur for framtiden?

Máret Rávdná Buljo driver reindriftsgården Boazovázzi (“reingjeterne”) i i Lødingen. I 2019 ble hun tidenes yngste, og første samiske, vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Anders Oskal er reineier og generalsekretær for Internasjonalt reindriftssenter, der han blant annet jobber med dokumentere og bevare tradisjonelle reindriftsmetoder.

Nå møter de to matskribent og tidligere programsjef ved Litteraturhuset, Andreas Liebe Delsett, til samtale om et midtpunkt i samisk kultur og historie: Reinen.

Samtalen etterfølges av en middag basert på samiske mattradisjoner, hvor Buljo og Oskal vil fortelle om reindrift, mattilberedning og ressursutnyttelse i samisk tradisjon underveis. Les mer her.