Religion i utenrikspolitikkFoto: Ted Eytan

Religion på grensen

bookmark

Politikken bak “the muslim ban” og lovens grenser

fredag 6. september 2019, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: MF vitenskapelig høyskole

Inngang: Gratis

Når antimuslimsk retorikk blir brukt ved de høyeste nivåene i USAs regjering, til og med i mange uomtvistelige uttalelser fra presidenten, hvordan kunne flertallet i Høyesterett lande på at «the muslim ban» ikke handler om religion?

Professor Elizabeth Shakman Hurd mener det ikke er, og aldri har vært, mulig å skille religiøs uvilje fra tiltak utført med tanke på nasjonal sikkerhet. I MF CASR Annual Lecture den 6. september tar hun utgangspunkt i presidentordren Donald Trump ga allerede andre uken av sin presidentperiode, og som siden har vært forsøkt blokkert av føderale domstoler.

For å forstå forbudet må vi undersøke måten religion og nasjonal sikkerhet er floket sammen på i presidenterklæring 9645, og videre i amerikansk utenriks- og innvandringspolitikk gjennom historien. Hurd mener loven er dårlig egnet til å møte dagens situasjon fordi loven i seg selv har bidratt til å skape de utfordringene USA nå står overfor.

Shakman Hurds foredrag følges av en panelsamtale, ledet av Iselin Frydenlund (MF). Panelet forøvrig består av Hilde Restad (Bjørknes høyskole), Iver B Neumann (NOVA, OsloMet) og Andreas Hvidsten (MF).

Elizabeth Shakman Hurd er professor i politikk og religionsstudier ved Northwestern University, i USA. Hun jobber primært med religionspolitikken i internasjonale relasjoner.

MF CASR er et forskningssenter ved MF vitenskapelig høyskole. Til den årlige forelesningen inviteres fremstående akademikere for å reflektere rundt trender innen religionsstudier, både historisk og i moderne tid. Forelesningen holdes i september hvert år.