FOTO: Hannah Assouline. Bearbeidet Gladesigner

Retten er satt, på tide med en joint

bookmark

Paul Beatty, Thomas Seltzer og Dan Andersen

onsdag 18. april 2018, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:00

12:00

The Guardian har betegnet Beatty som Amerikas morsomste forfatter. The Sellout, som på norsk har fått tittelen Meg mot røkla (Eller Amerikas forente stater) handler om et Amerika så gjennomsyret av sin rasistiske historie at rase blir umulig å komme utenom. På Litteraturhuset møter han forfatter, poet og redaktør Dan Andersen til samtale. Beattys roman er oversatt til norsk av Vibeke Saugestad. Arrangementet fant sted 18. april 2018, og innledes av en videohilsen fra Thomas Seltzer, som er blant Beattys norske fans.

Paul Beatty ble i 2016 første amerikaner som vant den prestisjetunge The Man Booker Prize for sin roman The Sellout.

I romanen er hovedpersonen Meg i høyesterett, tiltalt for å ha gjeninnført slaveriet og agitert for å innføre rasesegregering som et sosialt tiltak. En urovekkende og skrudd forhistorie rulles opp parallelt med at rettssaken går sin gang: en svart gutt (Meg) som mishandles av sin far etter modeller fra psykiatrisk forskning for å være forberedt på den harde verdenen som venter ham der ute i det rasistiske Amerika. En far som samtidig tilkalles av det lokale politiet for å få svarte selvmordskanditater i akutte situasjoner på bedre tanker med spørsmål som «Hvem er jeg? Og hvordan kan jeg bli meg selv?»

Det handler om et Amerika så gjennomsyret av sin rasistiske historie at rase blir umulig å komme utenom, men ingen vil snakke om det, og der menneskelig historieløshet, dumskap og ondskap ingen ende tar. The Guardian har betegnet Beatty som Amerikas morsomste forfatter. Teksten er imidlertid minst like preget av en vanvittig språklig presisjon og et stort alvor.

Blant forfatterens norske fans er Thomas Seltzer, som vil innlede om sitt forhold til Beattys forfatterskap. Den norske utgaven, Meg mot røkla (Eller Amerikas forente stater) er ved Vibeke Saugestad. På scenen møter Beatty Dan Andersen, som er forfatter, poet og redaktør.

Arrangementet foregår på engelsk.