Revolusjonen vil blir strømmetFoto: Tyler Merbler/CC

Revolusjonen vil bli strømmet

bookmark

Saklig søndag med Carline Tromp

søndag 20. februar 2022, kl. 13:00 til kl. 14:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Norli Litteraturhuset og Litteraturhuset

Inngang: Gratis med påmelding

For få år siden var det relativt enkelt å identifisere representanter for ytterliggående eller ekstreme høyremiljø. Støvleklampingen fra flaggveivende snauskaller faller en raskt i tankene.

Men noe skjedde på 2010-tallet. I årene opp mot, og etter, Donald Trumps valgseier i 2016, oppsto nye bevegelser som alt-right i USA og Generasjon Identitær i Europa, som presenterte seg som unge, friske og befriende politisk ukorrekte. På nettfora og sosiale medier vokste ytre høyre fram som en protestbevegelse mot eliter, feminister og innvandrere, og nye fellesskaper oppsto.

Det tok lang tid før etablerte medier for alvor begynte å skrive om nettsteder som for eksempel Breitbart og 4chan, på tross av at de kan ha hatt stor påvirkning på utfallet av det amerikanske valget i 2016 og bidratt til en politisk radikalisering og normalisering av ekstreme holdninger i hele Vesten.

Carline Tromp (debattjournalist i Klassekampen og fast kritiker i Bokmagasinet) er for tiden aktuell med boken Kulturkrig. I dag kan du høre hennes argumentasjon for at kulturkrigen i hovedsak er et medieskapt fenomen, som henger tett sammen med medierevolusjonen vi befinner oss i.