Russerne kommer!

bookmark

Russlandsuken

onsdag 21. april 2010, kl. 13:00

Sal: Hele huset

Arrangør: Foreningen Petrusjka

Inngang: Gratis

Få land kan skilte med like store litterære tradisjoner som Russland. Ikke mange forfattere har satt så dype spor etter seg som Dostojevskij, Gogol og Tsjekhov. Sovjetisk avantgarde har inspirert generasjoner – men hvem fører disse tradisjonene videre i dag? For å sette russisk samtidslitteratur på kartet arrangeres Russlandsuke 19. – 24. april.

Program
13.00-15.00 Nedjma:

Foreningen Petrusjka og Norsk PEN (arr.): Josef Stalin i dagens Russland. Seminar med Iver B. Neumann (seniorforsker , NUPI), Jens Petter Nielsen (professor, Universitetet i Tromsø).
Kort introduksjon ved Peter Normann Waage (PEN). Jerofejev kommer dessverre ikke

Stalinseminar
Josef Stalin kaster ennå lange skygger over det russiske samfunnet. Hans skrekkregime har for mange i det nye og usikre Russland fått et rosenrødt skjær over seg. Da var det orden, det var trygghet – og han førte Sovjetunionen til seier over Nazi-Tyskland. Viktor Jerofejev er en av de mest berømte samtidsforfattere i Russland. Hans far var personlig tolk for Stalin, som var gjest i Jerofejevs barndomshjem. I 2004 utga han en erindringsbok i romanform: Den gode Stalin. Viktor Jerofejev, Jens Petter Nielsen, som er professor ved Universitetet i Tromsø, og Iver B. Neumann, seniorforsker ved NUPI, vil samtale om Stalins rolle i dagens Russland. Samtalen foregår på engelsk.

15.30-18.00 Nedjma:
Seminar for russisklærere (arr: Fremmedspråksenteret) påmelding på www.fremmedspraksentere.no

14.00-16.00 Kafé Oslo:
Lynkurs i russisk v/Knut Skrindo (lektor Oslo Katedralskole)

Lynkurs i russisk ved lektor Skrindo
Lektor ved Oslo Katedralskole Knut Skrindo gir deg maksimale russiskferdigheter på 20 minutter. Nytt kurs i Cafe Oslo hver halvtime. Ingen påmelding. Добро пожаловать!

16.30-18.00 Amalie Skram:
Frå moralske eventyr til sosial satire og ‘fine art’. – Eit illustrert foredrag om russisk animasjonsfilm.

Gunnar Strøm er førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda med animasjonsfilm som spesiale. Han er tidligere generalsekretær og vise-president i Association Internationale de Film d’Animation (ASIFA). Trofeet ved den nordisk-baltiske Fredrikstad Animation Festival heter ‘Golden Gunnar’.

19.00-21.00 Wergeland:
Presentasjon og lansering av Petrusjka-serien på Cappelen Damm: Ljudmila Petrusjevskaja: Tiden er natt, Viktor Jerofejev: Gravøl over sovjetlitteraturen og Livet med en idiot og Vladimir Makanin: Underground – eller Vår tids helt.

Deltagere: Marit Bjerkeng, Martin Paulsen (postdoktor, Universitetet i Bergen, oversetter)

Viktor Jerofejev og Vladimir Makanin kommer dessverre ikke.

Vladimir Makanin
Vladimir Makanin ble født i Orsk i 1937. Han er utdannet regissør og har jobbet som redaktør i ulike tidsskrifter og forlag. Makanin publiserte sin første roman i 1965 og har siden publisert et tjuetalls novellesamlinger og romaner. Til tross for at debutromanen Den rette linjen (Prjamaja linja, 1965) høstet positive kritikker, fikk han liten oppmerksomhet i sovjetperioden. I perioden etter Sovjetunionens sammenbrudd har han imidlertid høstet stor anerkjennelse og han regnes i dag som en av Russlands aller beste forfattere. Underground, eller vår tids helt (1998) regnes som hans litterære mesterverk.

Viktor Jerofejev
Viktor Jerofejev ble født i Moskva i 1947 i familien til en karrierediplomat som hadde nære forbindelser til sovjeteliten og Stalin. Han tilbrakte deler av barndommen i Paris, men fikk sin utdannelse ved statsuniversitetet i Moskva, hvor han også skrev en doktoravhandling om Dostojevskij og fransk eksistensialisme. Han er dermed et typisk eksempel på en vestvendt, liberal forfatter, noe som ofte har skaffet ham problemer blant de innflytelsesrike konservative og nasjonalistiske miljøene i hjemlandet, og har gjort ham til en av de mest omdiskuterte kulturpersonlighetene i dagens Russland.

Ljudmila Petrusjevskaja
Ljudmila Petrusjevskaja er født i Moskva i 1938. Hun er utdannet journalist og arbeidet lenge i radio og tv. Petrusjevskaja begynte å skrive alt på 1960-tallet og fikk sine første fortellinger på trykk i 1972, men brøt med sovjetstatens litterære idealer og fikk lenge ikke trykke sine ting. Hennes mange skuespill ble først oppført på amatørteatre, deretter forbudt, men spilles nå overalt i Russland. Hennes verker har ofte blitt kalt ”tsjernukha” – ”svartmalingslitteratur”, men har grotesk humor og surrealistiske innslag. Petrusjevskaja er allsidig: synger, lager tegneserier, animasjonsfilm og billedbøker. Hennes verker er oversatt til mer enn 30 språk, og hun regnes nå for en moderne russisk klassiker, med Tiden er natt (1992) som et høydepunkt.