Russerne kommer!

bookmark

Russlandsuken

fredag 23. april 2010, kl. 14:00

Sal: Hele huset

Arrangør: Foreningen Petrusjka

Inngang: Gratis

14.00-16.00 Kafé Oslo:
Lynkurs i russisk v/Knut Skrindo (Lektor, Oslo Katedralskole)

Lynkurs i russisk ved lektor Skrindo
Lektor ved Oslo Katedralskole Knut Skrindo gir deg maksimale russiskferdigheter på 20 minutter. Nytt kurs i Cafe Oslo hver halvtime. Ingen påmelding. Добро пожаловать!

17.00-18.00 Nedjma:
Audun J. Mørch
: Hvem var Fjodor Dostojevskij?
Morten Jostad viser sitt stykke om Dostojevskijs verk og biografi

Morten Jostad: Fjodor Dostojevskij
Skuespiller Morten Jostad har selv dramatisert to tekster av Dostojevskij: Bobok (1873) og Bonden Marej (1876). Begge er hentet fra hans enmannstidsskrift, En forfatters dagbok, men er så forskjellige som det vel går an. Bobok viser humoristen Dostojevskij; Bonden Marjei hans kjærlighet til Russland og det russiske folk.

18.30-19.30 Wergeland:
Presentasjon av Mikhail Sjisjkins Venushår. (Forlaget Oktober)
Forfatter Mikhail Sjisjkin i samtale med oversetter Marit Bjerkeng

Mikhail Sjisjkin (f. 1961) regnes som en av Russlands aller fremste yngre forfattere, og Venushår fra 2005 er til nå hans mest sentrale verk.
Arr: Oktober forlag.

Mikhail Sjisjkin:
Han har mottatt de mest betydningsfulle litterære prisene i Russland for Venushår, bl.a ”Nasjonal bestselger”-prisen i 2005 og ”Den store boka-prisen” i 2006, og var blant finalistene både til Bunin-prisen og Andrej Belyj prisen i 2006.

Venushår
En navnløs tolk intervjuer tjsetsjenske asylsøkere i Sveits, som gir ham sine historier, sanne og usanne. I pausene leser han Xenofon, om gamle greske leiesoldater og persernes felttog mer enn to tusen år tidligere. Men han har også hodet fullt av minner om sin fraskilte kone Isolde og deres liv sammen, og han skriver brev til sønnen som han aldri sender. Planen om en biografi om den store russiske romansesangerinnen Bella faller sammen da hun dør før han får intervjuet henne. Men hennes dagbøker, som strekker seg over russisk og sovjetisk historie fra førrevolusjonær tid til siste halvdel av det 20. århundre, blir en viktig del av romanene. Venushår er dypt forankret i virkeligheten og i myter og litteratur. Det er en roman om krig og kjærlighet og fortellingers kraft.

20.00-21.00 Wergeland:
Hvor mange var brødrene Karamazov? Quiz om russisk litteratur, historie og samfunn.
Quizmester: Dina Roll-Hansen og Halvor Tjønn

Hva het brødrene Karamazov, og hvor mange brødre var det egentlig? Hva var arbeidstittelen på Krig og Fred? Hva het byen St. Petersburg i 1970? Enn i 1920? Er tsjetsjensk et slavisk språk? Kan du svare på minst et av spørsmålene ovenfor er du kvalifisert til å delta i Petrusjkas russisk quiz. Lagpåmelding: post@petrusjka.no Etternølere kan melde seg på rett før arrangementet.

21.30-23.00 Wergeland:
Jørn Simen Øverli fremfører sanger av Vladimir Vysotskij.

Vladimir Vysotskij
Vladimir Vysotskij (1938-1980) var poet, skuespiller og viseartist. Han var en legende i Russland allerede lenge før han døde i en alder av bare 42 år. Hans konserter samlet titusener. Hans poesi og sanger formidlet en livsfølelse fjernt fra den forløyete virkeligheten sovjetstaten sto for. Vysotskij ble talsmann for alt det Sovjetunionen ikke var, for sannhet og frihet.

Jørn Simen Øverli er utdannet fra Norges musikkhøgskole. Han er en prisbelønnet visesanger som særlig er kjent for sine tolkniger av Alf Prøysen og Vladimir Vysotskij. Hans tolkninger av Vysotskij er kjent langt utenfor Norges grenser. Øverli har turnert i Russland med dem flere ganger.