Saklig søndag 77Foto: Patrice Calatayu

Saklig søndag

bookmark

Ved Tone Magni Finstad Vestheim

søndag 15. september 2019, kl. 13:00 til kl. 14:00

Sal: Skram

Arrangør: Tanum Litteraturhuset og Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Emmanuel Macron utløste et politisk jordskjelv da han vant presidentvalget i Frankrike i 2017. Etterdønningene av valgsjokket skulle snu fransk politikk på hodet og redusere de to dominerende partiene til småpartier. Matchen mellom Emmanuel Macron og ytre høyres Marine Le Pen var i gang.

Macron ble utropt til Europas nye progressive, liberale håp. Men mannen som hadde lovet forsoning, reformer og «demokratisk revolusjon», ble raskt stemplet som «de rikes president». Da franskmenn kledd i gule vester inntok rundkjøringer rundt om i Frankrike på slutten av 2018, ble det bråk for alvor.

Krisen i fransk politikk føyer seg inn i en trend i Vesten der folket gjør opprør mot elitene. De føler at meningene deres ikke blir lyttet til, og tilliten til folkevalgte og styringspartier stuper. Imens skifter maktbalansen i verden takt. Det knaker i forholdet mellom gamle allierte, USA og Europa, når Macron insisterer på at Europa har en rolle å spille i en verden der den sterkeste rett gjelder.

Tone Magni Finstad Vestheim er journalist med bakgrunn fra blant annet Dagsavisen og NRK. Vestheim har vært bosatt i Frankrike i fem år og fulgt omveltningene i landet på nært hold. Nå har hun skrevet bok om den omstridte franske presidenten.