Saklig Søndag 86Ill.: Oscar Grønner

Saklig Søndag

bookmark

Andreas Liebe Delsett og Ola Innset om mat og arbeid

søndag 24. november 2019, kl. 13:00 til kl. 14:00

Sal: Skram

Arrangør: Litteraturhuset og Tanum Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Få steder i det norske samfunnet er så mangetydige som restaurantkjøkkenet. Kokkene har blitt orakler, kjendiser og kulturelle helter, og stadig presenteres det profesjonelle kjøkkenet som mytisk og magisk i magasiner, TV-serier og populærkultur. Samtidig er kokkefaget et lavstatusyrke, med dårlig lønn, lav rekruttering, vanskelige arbeidsbetingelser og harde fysiske krav. I samfunnets øyne er kokken på samme tid kunstner og håndverker, hersker og tjener, orakel og idiot.

Andreas Liebe Delsett er programsjef på Litteraturhuset, men han har også arbeidet på restaurantkjøkken. Erfaringen herfra har blitt til boka Kjøkkenveien. En bok om mat og arbeid, om Delsetts utfordrende møte med en annerledes virkelighet. I tillegg til å gi en grundig innføring i hvordan restaurantkjøkkenet fungerer er Kjøkkenveien en bok om mat, samarbeid, håndverk, gjentakelser, fellesskap, feiltagelser, kunnskap, kjøkkenmaskiner, kreativitet, kjedsomhet og klasse.

Denne søndagen møter Delsett forfatter og historiker Ola Innset til samtale om fortidas, nåtidas og framtidas kjøkkenrevolusjoner.