Saladindagene

Saladindagene 2012

bookmark

Korstogsretorikken i dag

29. februar 2012 - 3. mars 2012

Arrangør: Litteraturhuset

Korstog. Tempelriddere. Wiens porter. Hellig krig. Martyrdom. Ord og vendinger vi kjenner fra korstogene og de etterfølgende krigene mellom kristne og muslimer. En periode av menneskehetens historie mange trodde var forbi. De siste tiårene har vist at det ikke var sånn.

 

Årets Saladindager arrangeres i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli. Anders Behring Breiviks

politiske manifest er gjennomsyret av korstogsretorikk og historiske referanser som skal gi hans handlinger et evighetsperspektiv. Men Behring Breivik er ikke alene om å bruke denne retorikken. Kampen om Jerusalem er et referansepunkt for den jihadistiske bevegelsen, og det har gradvis spredd seg til samfunnsdebatten. Da George W. Bush i etterdønningene av 11. september 2001 brukte begrepet korstog, vakte det oppsikt. Siden den gang har slike referanser blitt gjentatt på nettet, i aviser, av politikere og akademikere. Korstogene er blitt en del av samtida.

 

Til årets Saladindager har vi invitert religionsforskere, historikere og forfattere fra hele verden. De skal belyse og diskutere korstogsretorikken i samtiden og det sentrale premisset for denne – ideen om en essensiell forskjell. Er virkelig kristendommen og islam grunnleggende ulike i sin kulturelle og politiske historie, og hva består i så tilfelle den forskjellen i?

 

Deltakere:

Michael Sells (f. 1949) er professor i islamsk historie og litteratur ved Divinity School, University of Chicago. Han har blant annet skrevet Approaching the Qur’an: The Early Revelations (2007) og The Bridge Betrayed: Religion and Genocide in Bosnia (1996). I 2003 var han medredaktør og bidragsyter til antologien The new Crusades: Constructing the Muslim Enemy.

Bruce Lawrence (f. 1941) er professor i religionsvitenskap ved Duke University og forfatter av blant annet Defenders of God: The Fundamentalist Revolt Against the Modern Age (1995) og Shattering the Myth: Islam Beyond Violence (2000). For tida jobber han blant annet med en bok om Allah.

Shlomo Sand (f. 1946) er professor i historie ved Tel Aviv University og blant annet forfatter av boka The Invention of the Jewish People (2008), som lå mer enn 20 uker på bestselgerlista i Israel.

miriam cooke (f. 1948) er professor i arabisk litteratur ved Duke University og forfatter av flere bøker om islam, kjønn og krig, blant annet Women and the War Story (1996) og Women Claim Islam: Creating Islamic Feminism Through Literature (2001).

Şener Aktürk (f. 1981) er statsviter utdannet ved University of California, Berkeley, tidligere postdoktor ved Harvard og i dag førsteamanuensis ved Koç-universitetet i Istanbul.

Lisa Bjurwald (f. 1978) er journalist og forfatter. Hun har i flere år vært tilknyttet det svenske antirasistiske tidsskriftet Expo. I 2011 utkom boka Europas skam. Rasister på frammarsj, der Bjurwald gir en dyptpløyende analyse av høyreekstremismens vekst i

dagens Europa.

Dick Harrison (f. 1966) er professor i historie ved Universtitetet i Lund. Hans spesialfelt er europeisk middelalderhistorie, og han er forfatter av en rekke fagbøker, så vel som historiske romaner. Harrison har blant annet mottatt Augustprisen og Clioprisen for sitt arbeid, og han er hovedredaktør for standardverket Sveriges historia.