Saladindagene 2014
Saladindagene

Saladindagene 2014

bookmark

Europeisk islam og arven etter El-Andalus

3. mars 2014 - 5. mars 2014

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: free

Våren 2004 rammes Spania av det verste terrorangrepet i landet siden borgerkrigen, idet en serie bomber sprenges på pendlertog i Madrid. Al-Qaida står angivelig bak angrepet. I november 2005 dør to gutter av afrikansk opprinnelse etter å ha blitt forfulgt av politiet i den parisiske forstaden Clichy-sous-bois, og det bryter ut opptøyer over hele Frankrike. I juli 2011 rammes Norge av høyreekstrem terrorisme. Mens det etniske og religiøse mangfoldet vokser, får også høyreekstreme partier stadig større oppslutning over hele Europa.

Det går en rød tråd fra Madrid via Paris til Utøya: Det påstås å handle om religion, om en evig kamp mellom islam og kristendommen. Om forskjeller mellom oss og dem som skal være uoverstigelige. Enkelte hevder at det ikke finnes noen felles historie mellom kristne og muslimer, bare kamp og konflikt. Europa er «vårt», Midtøsten «deres». Men stemmer det? I nesten åtte hundre år, fra 711 til 1492, var store deler av Spania og Portugal under muslimsk styre. Var det en periode preget av lykkelig sameksistens eller brutale og intolerante regimer?

 

Arven etter El-Andalus og islams betydning for europeisk kultur og historie er og har vært et kontroversielt tema i mange år. Vi har invitert forfattere, forskere, kunstnere og intellektuelle til en opplyst samtale om hvordan vi skal forstå oss selv og dagens verden i lys av fortiden. Vi ser også nærmere på arven etter den markante litteraturhistorikeren og teoretikeren Edward Said. Er hans teorier om forholdet mellom Europa og Orienten stadig gyldige, og er det fremdeles relevant å snakke om «oss» og «dem»?

 

Deltakere:

 

Dominique Eddé er forfatter og essayist fra Libanon og har blant annet skrevet om temaer som fotografi, psykoanalyse, krig og kulturforskjeller. Gjennom sitt arbeid som redaktør for den franske utgaven av Orientalismen utviklet hun et nært forhold til Edward Said, og hun har oversatt flere av hans bøker. Under Saladindagene skal Eddé blant annet fortelle om sine nyeste romaner, Kite og Kamal Jann, hvor handlingen spenner fra fortidens Beirut og Kairo til nåtidens Syria, London og Paris, hele veien med skillet mellom øst og vest som en sentral nerve.

Olivier Roy er professor ved European University Institute i Firenze og forfatter av flere bøker om minoritetsspørsmål, islam og forholdet mellom religion og sekularisme, blant
annet The Failure of Political Islam (1994) og Secularism Confronts Islam (2005). Roy har vært rådgiver for FN og den franske regjeringen, og han er en profilert kommentator om islam og minoritetsspørsmål i Frankrike.

Anouar Majid er direktør ved Center for Global Humanities ved University of New England og en ledende islamsk intellektuell i USA. Han har publisert flere bøker som
utfordrer gjengse oppfatninger om islam, blant muslimer så vel som kristne. I boken We Are All Moors (2009) trekker Majid linjene fra det mauriske Spania og fram til vår tids syn på minoriteter i USA og i Europa.

Karim Miské er forfatter og dokumentarfilmskaper. Han har blant annet laget dokumentaren Jøder og muslimer, som ble vist på NRK høsten 2013, og skrevet romanen Arab Jazz, som handler om drapet på en jødisk kvinne som bor i det multietniske Paris, og hvordan hennes muslimske nabo og gode venn må ta saken i egne hender når mistanken rettes mot ham selv.

Tariq Ali er skribent, historiker og politisk aktivist av internasjonalt format og er en ettertraktet foredragsholder. Ali har skrevet over tretti bøker, sakprosa så vel som historie og skjønnlitteratur, og blant hans utgivelser er den såkalte islam-kvintetten, fem romaner med viktige historiske hendelser som bakteppe. Han var i sin tid blant organisatorene av de store demonstrasjonene mot Vietnam-krigen i London og er sentral i tidsskriftet New Left Review.

Nils Økland er felespiller med en sterkt personlig og egenartet spillestil med flere egne utgivelser på legendariske ECM (hardingfele, fiolin, viola d’amore). Han jobber i den fargerike gråsonen mellom norsk folkemusikk, improvisasjon og moderne musikk.

Solo Cissokho er født i Sør-Senegal, er griot, en slekt og kaste av tradisjonelle senegalesiske spillemenn. Han er en av de aller fremste i verden på sitt instrument, i tillegg til at han er en formidabel sanger. Han har vunnet BBC World Music Award og spilt med blant andre Youssou N’Dour & Ali Farka Touré.
Rolf-Erik Nystrøm bruker saksofonene som ingen andre og har utviklet nye måter å bruke instrumentet på. Uavhengig av sjanger beveger han seg mellom å være solist med Oslofilharmonien og å spille samtidsmusikk, pop og rock og med ensemblet Poing i tillegg til at han jobber med de fremste utøvere av folkemusikk fra mange deler av verden.
Raquel Andueza er en av Europas fremste barokksopraner. Hun er født i Pamplona i Spania og er utdannet ved Guildhall School of Music & Drama i London. Hun synger med en rekke ensembler, blant annet L’Arpeggiata, og har gjort en lang rekke innspillinger. Jesús Fernández Baena spiller theorbe med en rekke barokkorkestre i Europa og har gjort innspillinger på blant annet HarmoniaMundi, Deutsche Grammophon og Naïve. Han er utdannet ved konservatoriet i Sevilla og Det kongelige musikkonservatorium i Haag i Nederland.