Saladindagene

Fortrolige fiender: jøder, kristne og muslimer

bookmark

Med Karim Miské og Tariq Ali

mandag 3. mars 2014, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Var El-Andalus et godt samfunn å bo i for både kristne, jøder og muslimer? Kan man snakke om lykkelig sameksistens, eller ble jødisk og kristen tro respektert bare så lenge det gagnet makthaverne?

Karim Miské har franskmauritansk bakgrunn og tjue års erfaring som dokumentarfilmskaper, der han blant annet har sett nærmere på nyfundamentalisme som fenomen i islam, jødedom og kristendom. I dokumentarserien Jøder og muslimer, vist på NRK i 2013, forteller han historien om sameksistens og konflikt helt siden islams opprinnelse. Dokumentaren sendes nå i reprise på NRK2 fra 1.– 4. mars, og er tilgjengelig i nett-tv.

Tariq Ali er historiker, forfatter og en av initiativtakerne til Saladindagene da de ble etablert i 2009. I sin romankvintett om islam bruker han sentrale historiske hendelser som bakteppe, og i kvintettens første bok er handlingen lagt til Granada i de siste dagene før fordrivelsen av muslimer og jøder.

Hvordan ser de på denne perioden på åttehundre år da jøder, muslimer og kristne delte samme rike? Og kan det el-andalusiske samlivet brukes konstruktivt i forbindelse med de utfordringene Europa står overfor i dag?