Saladindagene 2015
Saladindagene

Saladindagene 2015

bookmark

Verden etter Charlie og jødene i den islamske verden

2. mars 2015 - 25. mars 2015

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Mens terror dreper uskyldige og sprer frykt fra Paris til Peshawar, blomstrer antisemittismen og islamofobien i Europa. Syria, Irak og Egypt er rammet av borgerkrig og autoritære regimer, og en gruppe terrorister hevder de skal skape et nytt kalifat. Mot dette bakteppet setter Saladindagene i år fokus på et for mange ukjent kapittel av historien om folkene som har levd i det som i dag ofte kalles den islamske verden.

Jødedommen er eldre enn både kristendommen og islam, og det har levd jøder i Midtøsten mye lenger enn i Europa. I Irak strekker jødenes historie seg over totusen år tilbake i tid. Det har også vært store jødiske befolkninger i land som Egypt, Algerie, Marokko og Syria i lange tider. Det var hit mange av jødene reiste da de ble forfulgt og kastet ut av Spania på 1400-tallet. Hva har kjennetegnet jødisk-muslimske relasjoner gjennom tidene, og hva vil det si å være jøde i Midtøsten i dag? Hvordan har jødenes situasjon i regionen blitt påvirket av arabisk nasjonalisme og av opprettelsen av staten Israel? Og hvilken relevans har jødenes historie i den islamske verden for oss i Norge i dag?

 

Deltakere:

ORIT BASHKIN er historiker og professor i moderne midtøstenhistorie ved University of Chicago. Hennes seneste utgivelse er New Babylonians. A History of Jews in Modern Iraq, som forteller historien om jødene som levde i Irak på begynnelsen av 1900-tallet.

ALMOG BEHAR er en israelsk prisbelønt poet, forfatter og aktivist, bosatt i Jerusalem. Han har gitt ut to poesisamlinger, en novellesamling og en roman og har blant annet mottatt Bernsteins poesipris (2010) og Statsministerens pris (2010).

HOURIA BOUTELDJA er fransk aktivist og skribent med algeriske røtter. Hun er frontfigur i den anti-rasistiske protestbevegelsen Indigènes de la République. MARK R. COHEN er historiker og professor emeritus i jødisk kultur ved Princeton University. Han er forfatter av et stort antall bøker og fagartikler om jødisk historie, blant annet boka Under Crecent & Cross. The Jews in the Middle Ages, som undersøker forholdet mellom muslimer, jøder og kristne i middelalderen.

ALAIN GRESH er av egyptisk-jødisk-russisk opprinnelse, er redaktør for Le Monde Diplomatique og en av Frankrikes fremste Midtøsten-kommentatorer. Han har også skrevet flere bøker om Egypt og Midtøsten, blant annet An A to Z of the Middle East (1990) og Israel, Palestine. Truths of a Conflict (2007).

RANA HISHAM ISSAer stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo. HELGE JORDHEIM er professor i kulturhistorie ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

HELGE JORDHEIMer professor i kulturhistorie ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

RAVID KAHALANI er israeler av jemenittisk avstamning og frontfigur i bandet Yemen Blues. Kahalani og bandet tar utgangspunkt i jemenittiske musikktradisjoner og blander dette med blant annet jazz og vestafrikansk musikk. Yemen Blues har etablert seg som en av premissleverandørene på verdensmusikkscenen, med et voldsomt ry som liveband.

NADIA KAMEL er en egyptisk uavhengig filmskaper, som bl.a. har jobbet med Youssef Chahine og Ateyat Al-Abnoudy. Kamel er særlig kjent for filmen Salata Baladi (Blandet salat), som portretterer filmskaperens egen families kompliserte etniske og religiøse arv. For tiden redigerer hun de selvbiografiske memoarene til sin mor, som var en egyptisk grasrotaktivist, feminist og journalist.

GIDEON LEVY er journalist i den israelske avisa Haaretz og er en av landets krasseste kritikere av israelsk okkupasjon av de palestinske områdene. Hans siste bok er The Punishment of Gaza (2010).

MARTE MICHELET er tidligere journalist i Dagbladet, debattant og forfatter. Hun publiserte høsten 2014 Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, som forteller den norsk-jødiske familien Brauds historie. Utgivelsen ble hedret med Brageprisen 2014 for beste sakprosabok. I løpet av Saladindagene arrangerer Litteraturhuset også skolebesøk der elever fra videregående får møte Michelet til samtale.

HANNE EGGEN RØISLIEN er religionshistoriker, forsker tilknyttet Cyberforsvaret og Center for Strategic & International Studies i Washington DC og forfatter av flere bøker, bl.a. Israelerne. Kampen for å høre til (2012).