Saladindagene

Den politiske poeten

bookmark

Almog Behar og Mustafa Can

onsdag 4. mars 2015, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Almog Behar er israelsk poet og aktivist. Med et slektstre av tyske, tyrkiske og arabiske jøder, ligger hans språklige identitet like mye i arabisk som i hebraisk, og som forfatter bruker han begge språk. Men i hans barndoms Israel hadde den dominerende jødiske kulturen verken plass til arabisk språk eller kultur.

Med sine fire utgivelser, to med dikt, en novellesamling og en roman, har Behar skaffet seg en betydelig posisjon i den israelske litterære offentligheten. Og til tross for motstand fra det dominerende hebraiskspråklige litterære miljøet, har han blitt tildelt flere høythengende priser, deriblant Bernsteins poesipris (2010). Både som forfatter og samfunnsdebattant er han en viktig korrigerende stemme med sin bevissthet rundt de sterke båndene som finnes mellom nettopp østjødisk kultur, arabisk språk og islam. Og han tar til orde for å bruke dette slektskapet for å skape forståelse og bygge ned konflikt.

Mustafa Can er svensk-kurdisk forfatter og gjorde braksuksess med debutboka Tett inntil dagene (2006), om moren og hennes kamp for å skaffe seg et fotfeste i sitt nye hjemland. Nå møter han Almog Behar til samtale om flerkultur og israelsk selvforståelse.