Saladindagene

Egypt på randen

bookmark

med Alain Gresh, Nadia Kamel og Mustafa Can

onsdag 25. mars 2015, kl. 20:00 til kl. 21:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Den arabiske våren er over, og folk har for lengst blitt tvunget hjem fra Tahrirplassen. I Egypt vokser spenningene mellom ulike maktblokker og sosiale grupperinger. Militæret sitter fortsatt med makten, mer enn seksti år etter at generalene begikk statskupp i 1952.

Nadia Kamel og Alain Gresh har begge familiehistorier som er preget av etniske, religiøse og politiske spenninger. Kamel er egyptisk filmskaper, mest kjent for Salata Baladi (Blandet salat) som handler om hennes egen jødisk-katolsk-muslimske familie, med forgreininger både til Tyrkia, Ukraina og mest betent: Israel og Palestina.

Alain Gresh er av egyptisk-jødisk-russisk opprinnelse, tidligere redaktør for Le Monde Diplomatique og en av Frankrikes fremste Midtøsten-kommentatorer. Faren hans, Henri Curiel, var leder for det egyptiske kommunistpartiet som i sin tid kjempet for et fritt Egypt og støttet statskuppet i 1952 som brakte general Nasser til makten. Curiel selv ble imidlertid tvunget i eksil i 1950, og i 1978 ble han myrdet i Paris, et mord som den dag i dag ikke er oppklart.

Nå møter disse to den svenske journalisten og forfatteren Mustafa Can til en samtale om framveksten av det moderne Egypt, og hvordan Midtøstens store konflikter har nedfelt seg i deres egen familiefortelling.