Saladindagene

Etter Gaza-krigen

bookmark

Med Nazmi Al-Jubeh, Hind Khoury og Marte Heian-Engdal

mandag 6. mars 2017, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Oppdatert torsdag 12. juli 2018, kl. 12:36

12:36

I denne episode snakker Nazmi Al-Jubeh, historiker og arkeolog ved Birzeit Universitet, med Hind Khoury, tidligere Jerusalem-minister for de palestinske selvstyremyndighetene. De snakker om situasjonen i Jerusalem etter Gaza-krigen i 2014, og reflekterer både rundt situasjonen for palestinere som lever i Jerusalem under okkupasjonen, Leder for samtalen er seniorforsker ved PRIO, Marte Heian-Engdal. Den palestinske poeten Jehan Bseiso leser også sitt dikt Hashtag Gaza. Samtalen fant sted på Litteraturhuset 6. mars 2017, som en del av Saladindagene 2017, med temaet Jerusalem.

Etter Israels offensiv på Gaza i 2014 har voldsspiralen i Palestina og Israel vært jevnt stigende. Kan den økende volden sies å være sammenfallende med Benjamin Netanyahus periode som Israels statsminister? Donald Trump har også flagget at USAs Israel-politikk vil endre seg nå som han har tatt over som president. Hvordan vil dette påvirke stabiliteten i landet?

Nazmi Al-Jubeh er førsteamanuensis i historie og arkeologi ved universitetet i Birzeit og tidligere direktør ved det islamske museet på Tempelhøyden, med inngående kunnskap om byens hellige steder. Hind Khoury er utdannet økonom og tidligere Jerusalem-minister for de palestinske selvstyremyndighetene. I dag er hun generalsekretær i Kairos Palestine, en kristen organisasjon som arbeider for å få slutt på Israels okkupasjon. På hvilken måte kan historien hjelpe oss å forstå dagens situasjon, og på hvilken måte er det som skjer i dag noe nytt? Hvordan kan vi forstå den politiske utviklingen vi ser i dag, både i Jerusalem og internasjonalt? Nazmi Al-Jubeh og Hind Khoury møtes til samtale med Marte Heian-Engdal, seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (PRIO).