Saladindagene

Fortellingene om den hellige by

bookmark

Med Nazmi Al-Jubeh, Thorvald Steen, Eivor Oftestad og Ragnhild Zorgati

tirsdag 7. mars 2017, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Nazmi Al-Jubeh er historiker og arkeolog ved universitetet i Birzeit og er en av de som kjenner Jerusalems hellige steder best. Hvordan brukes byens historie og arkeologi i en polemisk, politisk kontekst? Kan man si at arkeologien inngår i en ideologisk kamp for hvordan fortellingen om Jerusalem skal skrives?

Jerusalem, bortenfor den reelle byen, er også et mytisk sted. De hellige stedene har vært gjenstand for både storpolitisk og religiøst begjær og har inspirert flere generasjoner forfattere og kunstnere. Byen har satt dype spor i norsk og vestlig kulturhistorie, i salmer og i Bibelen, og i verker av blant andre Shakespeare, Sir Walter Scott og Sveriges nobelprisvinner Selma Lagerlöf. Hennes tobindsverk Jerusalem skildrer det religiøse svermeriet og overbevisningen som gjorde at 37 mennesker fra Nås i Dalarna i 1896 valgte å utvandre til Palestina for å vente der på Jesu gjenkomst. Hvordan har Norge og Vesten preget Jerusalems historie, og motsatt?

Arrangementet blir todelt, der det først blir en innledning på engelsk med Nazmi Al-Jubeh. Deretter følger en samtale på norsk, med teolog og kirkehistorier Eivor Oftestad og førsteamanuensis i religionshistorie Ragnhild Zorgati, som begge er en del av det tverrfaglige forskningsprosjektet Tracing the Jerusalem Code: Christian Cultures in Scandinavia. De møter forfatter Thorvald Steen, som har behandlet stoffet i flere av sine bøker, som Kamelskyer og Løvehjerte. Samtalen ledes av daglig leder ved Litteraturhuset, Andreas Wiese.