Shakespeare og musikkenEnsemble Freithoff

Shakespeare og musikken

bookmark

Konsertforestilling

lørdag 4. november 2017, kl. 14:00 til kl. 15:00

Sal: Kverneland (2. et)

Arrangør: Ensemble Freithoff

Inngang: 150,-

Det blir kjærlighet og melankoli når Shakespeares sonetter og dikt framføres i dialog med musikk av hans samtidige komponister som Jones, Dowland, Morley m.fl.

Med Helene Wold og Daniel Sæter (sang), Caroline E. Dahl (fløyter), Kristine Rustad (gambe) og Vegard Lund (lutt). Ola B. Johannessen (skuespiller).

To konsertforestillinger 4. og 5.november som kretser rundt musikk skapt i Shakespeares samtid og musikk skrevet i vår tid, inspirert av Shakespeares tekster. Musikken vil fremføres fra originalkilder og på originalinstrumenter.

Den første konsertforestillingen vil presentere Shakespeares sonetter i dialog med musikk av Shakespeares samtidige komponister som: Jones, Dowland, Morley med flere. Begge konsertforestillingene vil sette fokus på sangene fra Shakespeares skuespill med henholdsvis nyskrevet og original tonesetting. I den andre konsertforestillingen vil skuespiller Ola B. Johannessen fremføre sonetter og dikt akkompagnert av musikk fra 1900-tallet og musikk fra vår tid. Her står musikk av norske samtidskomponister i dialog med Shakespearesanger av Carter, Sibelius og Williamson. Begge programmene viser hvordan Shakespeares genialitet inspirerer komponister og utøvere uavhengig av tid, sted og nasjonalitet.  Deler av ensemblet har tidligere jobbet med Ola B. Johannessen og tekster av Shakespeare, i forestillingen William i lyst og last som gikk med stor suksess på Det Norske Teateret i 2015.

Ensemble Freithoff opptrer i mange ulike kammermusikk-konstellasjoner og mindre orkesterbesetninger.  Ensemblet utgjorde kjernen i forestillingen Alvedronningen (Purcells «Fairy Queen») på Havlyst Teater, Ramme gård, sommeren 2011 og har siden gjort en rekke rene konsertproduksjoner i tillegg til sceniske produksjoner. I løpet av det siste året har de turnert med forestillingen «Spurv i øyet» sammen med skuespiller Marit Grefberg; en dramatisk reise i middelalderens musikk og poesi.

Ensemblet har arrangert egne festivaler, på Lavetthuset på Hovedøya sommeren 2012 og på Linderud gård i forbindelse med 1814-jubileét sommeren 2014. Publikumsrekorden ble allikevel satt da ensemblet hadde sin debut på Hovedscenen på Den Opera og Ballett med Pergolesis Stabat Mater, Dolorosa, påsken 2014.

De siste årene har de hatt en rekke fremførelser ved forskjellige festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barokkfest og konserter i ulike kirker og kulturhus rundt omkring i landet. De har turnert med produksjoner som kammeroperaen «Il Duello Amoroso» med barokkdanser Elizabeth Svarstad, og flere rene konsertproduksjoner.

Ensemblets navn kommer fra den norske komponisten Johan Henrik Freithoff, som var en av de første norske  barokk-komponistene. Navnet indikerer at ensemblet ønsker å sette fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiske forbilder. Ensemblet ønsker også å utvide repertoaret med nyskrevet musikk på gamle instrumenter. De første forsøkene på dette kom med Caroline Eidsten Dahls CD-utgivelse «Blockbird» (etter Thommessens verk) i samspill med ensemblets medlemmer, med norsk blokkfløytemusikk, som ble lansert på Lawo Classics i oktober 2014. I 2018 kommer ensemblets første CD med musikk av skandinaviske barokkomponister, også på LAWO Classics.

Ola Bjørnssønn Johannessen (født 17. mars 1939) er en norsk skuespiller, sceneinstruktør og teatersjef.

Johannessen debuterte 1961 i Historia om Vasco på Det norske teatret hvor han var ansatt til 1970. Han arbeidet ved Fjernsynsteatret 1970–72 og ved Rogaland Teater 1976–79. Han var sjef for Trøndelag Teater 1979–84, deretter ved Den Nationale Scene og Fjernsynsteatret og ved Nationaltheatret fra 1990. Hans regioppgaver ved Trøndelag Teater var blant annet Margaret Johansens realistiske mishandlingsdrama Du kan da ikke bare gå. Innen film har han for det meste hatt biroller. På tv spilte han blant annet Jason i mini-serien Blindpassasjer. Han skrev dessuten teksten til to norske Melodi Grand Prix-vinnere i 1960-årene, begge med melodi av Tor Hultin: «Dukkemann», framført av Kirsti Sparboe i 1967 samt «Stress», framført av Odd Børre i 1968.Fra 2005 til 2013 var Ola B. Johannessen leder av Det norske Shakespeareselskap og på Shakespeares 450-årsdag 23. april 2014 ble Johannessen tildelt æresmedlemskap i selskapet.Kongen utnevnte i 2012 Johannessen til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats for «norsk teater og scenekunst»

Medvirkende i Shakespeare og musikken, lørdag 4.november:
Ola B Johannesen, resitasjon
Daniel Sæther, kontratenor
Helene Wold, sopran
Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyter
Vegard Lund, lutt
Kristine Rustad, gambe
Musikk av Morley, Dowland etc