Smerte, krig og fred

Smerte, krig og fred

bookmark

Gjør globalisering oss maktesløse?

onsdag 5. september 2018, kl. 17:00 til kl. 19:00

Sal: Nedjma

Arrangør: Farida's sisters

Inngang: Gratis

Professorene Thomas Hylland Eriksen, Arne Johan Vetlesen og skuespillerne / danserne Megumi Miura og Miho Kobayashi møtes til dialog om hvordan globalisering av smerte er en del av hverdagen vår, sammen med sosialantropolog, forfatter og kvinneforkjemper Farida Ahmadi, som søker svar på hvordan vi kan snu globaliseringen av smerte til globalisering av fred og glede.

Krig og lidelse kan ikke begrenses til ett område i en globalisert verden. Landegrensene har blitt flytende. Lokal, nasjonal og global ikke lenger separate nivåer.

I mitt hjemland, Afghanistan, sies det at krigen kom fra Europa, og fra Amerika; i vesten sies det at vi selv har valgt vår korrupte regjering, og at vi sitter med ansvaret. Terrorister fra Europa, med en bakgrunn fra velstand og trygghet, ser krig på TV og kommer til Midtøsten i hopetall for å praktisere den. I Kabul kan man kjøpe selvmordsbombere ved å love dem trygghet for familiene deres og skolegang til barna deres. Både IS og den norske stat gir penger og våpen til de som ønsker å praktisere krig, og sender dem til Midtøsten.

Vi føler avmakt og dårlig samvittighet i møte med krig. Tusener dør i Kabul, og vi føler det ikke på kroppen. Det er langt mellom her og der, og vi kan ikke gjøre noe. Distansen gir oss en grad av trygghet; vi trenger ikke ta stilling til krig og død. Men i hvilken grad har enkeltindivider ansvar for krig? Er det mulig å ha en normativ global samvittighet?

Vi er ikke mentalt forberedt på å måtte ta ansvar for dette. At lokale, nasjonale og globale nivåer er så tett knyttet sammen er ikke noe vi tenker på; det er vanskelig å virkelig forstå noe som ligger langt utenfor vår sone. Vi er forvirret, og vi klarer ikke forstå hastigheten av forandringene i verden. Det er mange ledd mellom en våpenprodusent i USA og en selvmordsbomber i Afghanistan, men de er allikevel sammenknyttet til en grad som er vanskelig for oss å forstå.

Sett i forhold til lynhastighetsforandringene i verden er våre tanker og idealer veldig gammeldagse. Før sa vi at hvert enkelt menneske frigjør seg selv, men dette synet er vanskelig å forsvare i dag, med tett sammenknyttede globale forhold. Globaliseringen gjør oss svake. Vi er på kne, og må reise oss for å skape fred og glede. Vår oppgave er først og fremst å forstå den situasjonen vi befinner oss i. På hvilken måte kan vi organisere oss? Hvordan kan vi som enkeltindivider utgjøre en forskjell? Fred er ikke bare en visjon, men en nødvendighet.

Disse spørsmålene er bakgrunnen for vår diskusjon den 5. september. I samråd med Thomas Hylland Eriksen og Arne Johan Vetlesen vil jeg undersøke hva vi som enkeltindivider kan gjøre for å reversere prosessen av globalisering av smerte, og gjøre den om til globalisering av fred og glede.

 

Lørdag 21. og søndag 22. september kl. 15.00 kan du også få med deg Silent Screams, en danseforestilling basert på boken «Tause skrik». Japanske Farida’s Søstre visualiserer hverdagslivet med smerte og lidelse gjennom en danseforestilling med theaterkompaniet HI no HO som betyr veien til lys. Se mer på www.faridaahmadi.com / www.facebook.com/productionhan / www.nordicblacktheatre.no