Som sagt

bookmark

Jens Bjørneboes tale "Svikeren"

lørdag 19. september 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Jens Bjørneboe inspirerte en hel generasjon nordmenn til å stille grunnleggende spørsmål ved hva det vil si å være menneske. Det som har blitt stående som hans hovedverk, er trilogien Bestialitetens historie, der han undersøker menneskers vilje til å gjøre ondt.

Talen «Svikeren» ble holdt i Studentersamfundet i 1961. Her forsvarer Bjørneboe svikeren, han som går mot folkemeningen, og som av forfatteren betraktes som en forutsetning for at kulturen skal bevege seg framover. På mange måter foregriper talen den rettssaken Bjørneboe selv ble utsatt for da han noen år seinere, i 1967, ble tiltalt og så dømt for å ha skrevet pornografisk litteratur. Selv betraktet Bjørneboe Uten en tråd som satire.

Svikeren framføres av skuespiller og instruktør Gard Eidsvold. Han er skuespiller med bred erfaring fra teater og film, spiller blant annet i Verdiløse menn på Nationaltheatret og er medlem av Statsteatret.

I Litteraturhusets nye arrangementsserie «Som sagt» framfører skuespillere taler hentet fra norsk samfunns- og litteraturhistorie. Arrangementet inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DNB.

FOTO: Gyldendal Forlag