Som sagt

bookmark

Sigrid Undset - om krig og litteratur

lørdag 12. september 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

I mellomkrigstiden advarte Sigrid Undset en rekke ganger om den nazistiske fare. Hvor rett hun hadde, måtte hun selv erfare da sønnen Anders falt i kamp mot tyskerne i 1942.

Under okkupasjonen av Norge ble Sigrid Undset selv nødt til å flykte. Hun bosatte seg i USA der hun utrettelig oppfordret til motstand mot nazismen og det tyske krigsapparatet. Undset holdt en rekke taler, også i radioen. En samling Artikler og taler fra krigstiden ble utgitt etter hennes død i 1949. I serien «Som sagt» gir vi Undset selv ordet og møter forfatteren som taler, analytiker og agitator.

Skuespilleren Gjertrud Jynge vil lese fra Undsets taler og foredrag fra krigstida. Vi får høre tekster og utdrag fra «Litteratur og krig», fra «Vi står på felles grunn» og «Det kulturelle Norge». Jynge er skuespiller tilknyttet Det Norske Teatret. Hun skrev og spilte i år monologen «Frå landevegen», om sin tippoldefars rolle i omstreifermisjonens behandling av taterne i Norge.

I Litteraturhusets nye arrangementsserie «Som sagt» framfører skuespillere taler hentet fra norsk samfunns- og litteraturhistorie. Serien inngår også som en del av satsningen Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DNB.

FOTO: Aschehoug Arkiv