Som sagt

bookmark

Gina Krog om kvinner og stemmerett

lørdag 17. oktober 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Da Gina Krog (1847–1916) vokste opp, var det ikke anledning for kvinner til å ta eksamen artium. Hun lærte seg det meste selv. I 1884 stiftet hun Norsk Kvindesagsforening sammen med redaktør Hagbart Berner. I 1885 sto hun på talerstolen i foreningen hun selv hadde stiftet for å hamre inn hvorfor det var riktig og naturlig at kvinner skulle ha stemmerett.

Da Krog døde i 1916, var hun den første kvinne som ble begravet på statens bekostning, med statsminister, stortingspresident og høyesterettsjustitiarius til stede. Tre år før hadde kvinnene fått allmenn stemmerett. Kampen var vunnet, 28 år etter at denne talen ble holdt.

Gina Krogs tale framføres av Gisken Armand. I tillegg vil vi også høre utdrag av Krogs foredrag om Camilla Collett. Gisken Armand debuterte som skuespiller bare fjorten år gammel og har vært tilknyttet Nationaltheatret siden 1988. Hun har hatt en lang rekke roller i norsk teater, i film og TV-produksjoner.

I Litteraturhusets nye arrangementsserie «Som sagt» framfører skuespillere taler hentet fra norsk samfunns- og litteraturhistorie. Serien inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DNB.

FOTO: Eivind Enger, Nasjonalbiblioteket