Som sagt

bookmark

Ole Hallesby og helvetestalen

lørdag 3. oktober 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Ole Hallesby har i mange kretser et rykte som mellomkrigstidens mørkemann: Det var han som anmeldte Arnulf Øverland for blasfemi i 1933 og som holdt «helvetestalen» i NRK i januar 1953, som startet 50-årenes lange «helvetesdebatt». I 43 år, fra 1909 til 1952, var han professor i dogmatikk og etikk ved Det teologiske Menighetsfakultetet, og i serien «Som sagt» gir vi Hallesby nå selv ordet.

Skuespilleren Svein Tindberg vil framføre to av hans taler: «Den nye moral» fra 1931 var Hallesbys store oppgjør med psykoanalysen, den moderne litteratur og kommunismen. «Omvend deg – nå!» er radiotalen som startet hele helvetesdebatten. Svein Tindberg er skuespiller ved Det Norske Teatret. Han har framført Markusevangeliet og Apostlenes gjerninger som fortellerteater og har nylig spilt hovedrollen i Brand.

Professor Hallesby er også viktig i Litteraturhusets historie: Han var formann i komiteen som sto for byggingen av Oslos kristne lærerskole. Det er bygningen som i dag huser Litteraturhuset.

I Litteraturhusets nye arrangementsserie «Som sagt» framfører skuespillere taler hentet fra norsk samfunns- og litteraturhistorie. Arrangementet inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DNB.

FOTO: Leif Ørnelund, Oslo museum