Som sagt

bookmark

Knut Hamsun om Ibsen, Bjørnson, Lie og Kielland – og om den moderne psykologiske diktning

lørdag 31. oktober 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Mine herrer og damer! Det er om norsk litteratur jeg vil tale iaften, og det jeg har å si, vil nok komme til å forarge.

Den 7. oktober 1891 inviterte Knut Hamsun til foredrag i brødrene Hals’ konsertlokale i Kristiania. Han skulle holde dom over den norske litteratur. De fire store, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble alle med navns nevnelse grundig kritisert for det Hamsun mente var svakhetene i deres bøker. De fanget ikke sjelslivet til det moderne menneske, hevdet Hamsun. De nye tider krevde en ny psykologisk diktning, en slik diktning han selv skrev.

Rett før foredraget skulle starte, kom Henrik Ibsen og satte seg på første rad. Fra sin plass hørte han hele foredraget uten å fortrekke en mine. Det var Hamsun selv som hadde invitert ham. Hamsuns foredrag hadde allerede skapt suksess og skandale på turné, og dette var Ibsens anledning til å høre hva det hele dreide seg om. Nå kan du få høre Hamsuns «fadermord» på nytt.

På Litteraturhuset er det skuespilleren Espen Klouman Høiner som holder Hamsuns foredrag. Høiner er skuespiller og skribent og vant i 2013 Heddaprisen for beste mannlige birolle for rollene Biff Loman i En handelsreisendes død og Ivar Zolen i Bør Børson jr.

I Litteraturhusets nye arrangmentsserie «Som sagt» holder skuespillere taler fra norsk kultur- og samfunnshistorie. Serien inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DnB.

FOTO: Alvilde Torps eftf., Nasjonalbiblioteket