Som sagt

bookmark

Berit Ås og de fem hersketeknikker

lørdag 21. november 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

NB! EKSTRA FRAMFØRING KL. 13! På grunn av stor publikumsinteresse framføres foredraget to ganger, kl. 13 og kl. 15. Etter hver av framføringene vil Berit Ås møte daglig leder på Litteraturhuset Andreas Wiese til samtale om foredragets relevans i vår tid.

Få foredrag fra moderne tid er blitt stående som det foredraget om hersketeknikkene som Berit Ås holdt første gang i 1979. Det var Berit Ås som populariserte begrepet «hersketeknikker», begrepet har siden glidd inn i det norske språk og norsk debatt. Foredraget synliggjorde de teknikker menn brukte for å herske over kvinnene som meldte seg inn i samfunnsdebatten:

1) Usynliggjøring
2) Latterliggjøring
3) Tilbakeholdelse av informasjon
4) Fordømmelse uansett hva du gjør
5) Påføring av skyld og skam

Vi er svært glade for at Berit Ås har gitt oss tillatelse til å holde foredraget på nytt i «Som sagt»-serien. Skuespiller Ane Dahl Torp vil holde denne utgaven av foredraget.

I Litteraturhusets nye arrangementsserie «Som sagt» holder skuespillere taler fra norsk kultur- og samfunnshistorie. Serien inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DnB.

FOTO: Leif Ørnelund, Oslo museum