Som sagt

bookmark

Arnulf Øverland: Kristendommen – den tiende landeplage

lørdag 14. november 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Den tiende landeplage som Gud sendte menneskene, var et tykt mørke. Det lå over Egypten i tre dage. Den tiende landeplage var et mørke som bredte sig over hele Europa og Amerika, og det har varet i 1900 år. Og det kan være nok. 

I 1931 gikk Arnulf Øverland på talerstolen i Studentersamfundet og holdt et foredrag som sendte sjokkbølger gjennom samfunnet: en polemisk infam, retorisk glitrende bredside mot kristendommen. Øverland ble anmeldt og tiltalt av påtalemyndighetene for blasfemi. I lagmannsretten ble han frikjent i det som ble Norges siste blasfemirettsak. Blasfemiparagrafen er aldri blitt brukt siden.

Arnulf Øverland debuterte som lyriker som 22-åring i 1911, og før og under krigen engasjerte han seg sterkt i kampene mot nazisme og tyranni. Det siste han gjorde før han gikk bort, var å redigere artikkelsamlingen En kjetters bekjennelser, en samling gamle foredrag som benekter Guds eksistens.

«Kristendommen – den tiende landeplage» vil bli framført av skuespiller og regissør Bjarte Hjelmeland. Hjelmeland kommer fra Bergen som Øverland selv og er tidligere teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen.

I Litteraturhusets arrangementsserie «Som sagt» framfører skuespillere taler hentet fra norsk samfunns- og litteraturhistorie. Serien inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DNB.

FOTO: Nasjonalbiblioteket