Som sagt

bookmark

Forsvarstalen Agnar Mykle aldri holdt

lørdag 22. august 2015, kl. 15:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

I 1957 sto Agnar Mykle i tiltaleboksen i Oslo tingrett, tiltalt for å ha skrevet Sangen om den røde rubin. Aktor hevdet, på vegne av den norske stat, at romanen var utuktig og derfor burde forbys. Boka skulle beslaglegges.

Mykles forklaring i retten tok under to minutter. Hans advokat rådet ham sannsynligvis til å være kort. Men han skrev flere utkast til den forsvarstalen han aldri holdt. Utkastene lå igjen blant hans etterlatte papirer. 8. august i år ville Agnar Mykle ha fylt 100 år. I anledning 100-årsjubileet vil vi på Litteraturhuset for første gang la Mykles forsvarstale bli hørt offentlig.

Talen leses av Mattis Herman Nyquist. Han er norsk skuespiller og forfatter og ble nominert til Heddaprisen for sin rolle som Ask Burlefot i Sangen om den røde rubin i 2010. Han debuterte som forfatter i år med romanen Det er jeg som er Torvald.

I Litteraturhusets nye arrangementsserie «Som sagt» tar skuespillere for seg taler hentet fra norsk kultur- og litteraturhistorie. Serien inngår i Litteraturhusets satsning Folkeopplysning, som presenteres i samarbeid med DNB.

FOTO: Gyldendals historiske portrettarkiv, Nasjonalbiblioteket