Språkprisen 2018

Språkprisen 2018

bookmark

torsdag 15. november 2018, kl. 18:00 til kl. 22:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Språkrådet

Inngang: Gratis

Språkrådet deler hver høst ut Språkprisen til en forfatter eller gruppe som har utmerket seg språklig innen norsk sakprosa. I år går prisen til sakprosa på bokmål. Målet er å skape blest om den gode sakprosaen og samtidig hedre både årets prisvinner og de andre på juryens kortliste. Tidligere prisvinnere er bl.a. Alfred Fidjestøl, Ivo de Figueiredo, Einar Økland, tidsskriftredaksjonen Vagant, Agnes Ravatn og Edvard Hoem. Prisen er på kr 100 000.

De fem forfatterne som er nominert til prisen, er:

  • Nina Brochmannog Ellen Støkken Dahl. De er legestudenter ved Universitetet i Oslo og har sammen skrevet Gleden med skjeden (2017).
  • Dag O. Hessen. Han har de siste tjue årene markert seg sterkt i norsk offentlighet som en fremstående forsker i biologi og som en særs produktiv forfatter og formidler. Juryen trekker særlig fram  Karbon – en uautorisert biografi(2015) og Vi. Samarbeid fra celle til samfunn (2017).
  • Geir Hestmark. Han er naturforsker, idé- og vitenskapshistoriker og professor ved Universitetet i Oslo og har skrevet Istidens oppdager. Jens Esmark, pioneren i Norges fjellverden(2017).
  • Maria Berg Reinertsen. Hun er journalist i Morgenbladet og sakprosaforfatter og har blant annet skrevet Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken (2013) og Reisen til Bretton Woods (2017).

Les juryens omtale av de nominerte her.

I tillegg til prisutdeling og intervju med prisvinneren byr vi på en panelsamtale rundt spørsmålet: Hvordan skrive fengende og forståelig om fag?

Panelet består av:

Marte Michelet, journalist og forfatter
Espen Søbye, filosof, forfatter og kritiker
Sverre Tusvik, pensjonert forlagsredaktør
Iselin Theien, historiker og biograf