Hverdagens forvandlingSteinerskolen i Stavanger. Arkitekt Espen Tharaldsen. Foto: Steinerskoleforbundet

Hverdagens forvandling

bookmark

Rudolf Steiner som inspirator for kunst og arkitektur

onsdag 23. september 2020, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Antroposofisk selskap

Inngang: Gratis

Arkitekt Espen Tharaldsen, Arbeidsgruppen Hus i Bergen, er sterke engasjert i hvordan den estetiske arven etter Rudolf Steiner kan utvikles og formidles. Som arkitekt, foredragsholder og forfatter, arbeider han tett på Goetheanum i Sveits og internasjonale kunstinstitusjoner, for å løfte og synliggjøre Steiners ideer. De senere årene har Espen Tharaldsen tegnet Steiner-skolen i Huangjiang Town, Dongguan, Kina.

I 2010 kom Espen Tharaldsens bok Hverdagens forvandling. Om Rudolf Steiners estetikk som den første presentasjon av Rudolf Steiners estetikk- og arkitekturimpuls på norsk. Omtrent på samme tid ble Rudolf Steiners kunstimpuls for første gang presentert gjennom en bred dokumentasjon på kunstmuseene i Wolfsburg og Stuttgart i 2010 og 2011. Her fikk allmenheten se bredden i Steiners impuls og de mange som var inspirert av denne. Navn som her kan nevnes er Vassily Kandinsky, Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Bauhausgruppen, Anish Kapoor, alle kjente fra kunst-, design- og arkitekturhistorien.

På Litteraturhuset vil Espen Tharaldsens snakke om det organiske, det levende. Hvordan bygninger og miljøer skaper noe av forutsetningene for hvem vi blir. Det arkitektoniske kunstverket starter alltid i virksomheten og utfolder seg derfra med alle kunstneriske elementer, bevegelse, retning, farge, fortelling. Så må alt tilpasses en bestemt situasjon. Kunsten består i å la disse to – det man har på hjertet og det som allerede er der – møtes. Inspirert av antroposofi er det overraskende hvor omfattende slike møter kan være, og hvilke retninger de kan ta.  Hvordan Espen ser dette vil han illustrere gjennom presentasjon av noen egne prosjekter.

Deretter samtale.

 

Medvirkende:

Espen Tharaldsen, Arbeidsgruppen Hus A/S

Turid Ulven, Antroposofisk selskap i Norge introduksjon og ordstyrer

Arrangementet inngår i STEINERUKA 2020