Stigefall 1Foto: Forlaget Press

Stigefall

bookmark

Jón Kalman Stefánsson og Janneken Øverland

onsdag 8. mai 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Oppdatert mandag 27. mai 2019, kl. 10:23

10:23

Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

I Stavanger faller en gammel mann ned fra en stige. Mens Sigvaldi ligger der på bakken og kanskje skal dø, følger vi tankestrømmen gjennom de store hendelsene i livet hans. Vi får høre om hans store kjærlighet Helga, som etter et fyrrig samliv plutselig forlot ham, og om datteren Ásta som stadig rammes av katastrofen.

Ásta betyr ‘kjærlighet’ på islandsk, og det er kjærlighetens kår islandske Jón Kalman Stefánsson undersøker i denne romanen. Farskjærlighet, men også den lidenskapelige, fysiske kjærligheten som en kraft som legger land øde.

Stefánsson regnes som en av Islands store fortellere, men omtales også som en prosaist med nært slektskap til poesien: Han er en språklig stilist av stort format. Teksten preges både av et stort mørke og av drift, men Stefánsson har også et eget blikk for destruksjonens og katastrofens komiske potensiale. Oversettelsen er ved Tone Myklebost.

Fire ganger har Jón Kalman Stefánsson blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han fikk sitt litterære gjennombrudd med trilogien om Gutten, mens Keflavík-romanene gjorde ham til folkelesning. Møt ham i samtale med kritiker og litteraturhistoriker Janneken Øverland.