#STOPPåklå

bookmark

Hvem skal ta ansvar for å si fra?

torsdag 8. mars 2018, kl. 08:00 til kl. 10:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Norske Kvinners Sanitetsforening

Inngang: Gratis

I ett av verdens mest likestilte land er det kvinner som går på jobb hver dag og vet at de i løpet av dagen vil bli utsatt for seksuell trakassering. Enten av en kollega eller en leder.

Høsten 2017 spredte #metoo-kampanjen seg internasjonalt i løpet av få dager. Kvinner over hele verden stod frem med egne historier, og man så at omfanget er langt høyere enn det man tidligere har trodd.

Her i hjemme stod hundrevis av kvinner fra en rekke bransjer frem med sine opplevelser med uønsket seksuell oppmerksomhet. Frykt, skam og tabu var årsaken til at de ikke hadde turt å varsle fra tidligere. Nye tall fra LDO viser at 14% av jenter mellom 18-24 år har opplevd seksuell trakassering bare det siste året.

Vi frykter at også her er det store mørketall, og at det er tusenvis av kvinner som ennå ikke har delt sin historie. Skammen er for stor.

#metoo-kampanjen var riktig og viktig. Men skal vi unngå at denne kun var et blaff må vi gå fra #metoo til #whatnow. Hvordan skal vi endre dette problemet, hvem kan endre det og når?

Noen mener at kvinner må jo tåle litt fleip på arbeidsplassen, og at det ikke er så vondt ment. Seksuell trakassering på arbeidsplassen er et likestillingsproblem, og et problem for arbeidslivet, som må tas på alvor.

Kvinner skal ikke møtes med hvor mye de bør tåle, men hvor lite. Vi har lovverket, og alle har en varslingsplikt. Til tross for et godt lovverk ser vi at seksuell trakassering skjer i stor skala. Hva skal da til for å bli kvitt problemet? Hvem skal tørre?

Vi kjører debatt.

Program

08:00: Frokostservering

08:10: Sofie Frost åpner med slampoesi om temaet

08:15: Grete Herlofson ønsker velkommen. Hvorfor er N.K.S. opptatt av temaet og hva er vår mening om dette?

08:25: Statsråd Anniken Hauglie forteller om regjeringens arbeid for å forebygge, avdekke og forhindre seksuell trakassering i arbeidslivet.

08:40: Paneldebatt:

  • Anniken Hauglie – Arbeids- og sosialminister
  • Hadia Tajik – nestleder i Arbeiderpartiet og stortingsrepresentant
  • Vibeke Madsen Hammer – adm.dir. i VIRKE
  • Mona Bråten – FAFO, forsker bak rapporten «Seksuell trakassering i arbeidslivet»
  • Sarah Zahid – samfunnsdebattant, journaliststudent og sitter i styret i Oslo Unge Venstre
  • George Gooding – Blogger og samfunnsdebattant
  • Martine Aurdal – kommentator i Dagbladet

09:25: Avslutning ved Herlofson

09:30: Sanginnslag av Kiné Kaborg