Svensk syndflod

bookmark

Med Mikael Niemi og Erlend Loe

onsdag 16. januar 2013, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

«Adolf Pavval skulle få en riktig dårlig dag. Faktisk skulle den bli verre enn han noen gang hadde kunnet drømme om.»

Slik begynner Mikael Niemis siste bok Fallvann, en roman som foregår i løpet av én dag i et lite nordsvensk samfunn som er gjennomvått etter lang tids regnvær. Et av de store vannmagasinene gir plutselig etter, og en flodbølge av bibelske dimensjoner velter ut. Det blir en dårlig dag for både Adolf Pavval og mange andre. Flodbølgen forandrer dem for alltid. Hvis de da i det hele tatt overlever.

Mikael Niemi fikk sitt store litterære gjennombrudd med romanen Populærmusikk fra Vittula, som både ga ham den prestisjetunge Augustprisen og gjorde at han ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Nok en gang er vi tilbake i et landskap med varme badstuer, salmesang og tause menn, men himmelen har fått mørkere farger i denne katastroferomanen som har fått strålende mottakelse i hjemlandet.

På Litteraturhuset snakker Niemi med Erlend Loe om hva som skjer når man plutselig får altfor mye vann inn i egen stue, om det er mulig å kjøre fra en flodbølge bare bilmotoren er sterk nok, og hvordan han som forfatter valgte ut hvem som skulle overleve og hvem som skulle dø i vannmassene. Romanen er oversatt til norsk av Erik Krogstad.

ILL.: Exil Design