Taler, retorikk og taleskriving 1Foto: Marte Vike Arnesen, John Trygve Tollefsen og Universitetet i Bergen

Samtale om taler, retorikk og taleskriving

bookmark

mandag 29. november 2021, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Ta ordet!

Inngang: Gratis

Velkommen til en helt spesiell kveld på Litteraturhuset om taler, retorikk og taleskriving.

Du har kanskje måttet holde tale i et bryllup, eller tatt ordet for å tale din sak i en forsamling. Gruet du deg? Det er ikke så rart. Ifølge flere internasjonale undersøkelser er det å reise oss og holde en tale noe av det vi frykter aller mest. Likevel er det det eldste og kraftigste retoriske virkemiddelet vi har for å påvirke og lede andre. Over 2000 år etter at de gamle grekerne prøvde å forstå talens kraft, i et mylder av teknologiske løsninger, er fortsatt det å ta ordet i en forsamling noe av det viktigste vi kan gjøre for å lede, skape endring og samle. Og 2000 år etter forstår vi fortsatt ikke helt hvorfor eller hvordan talen har en så kraftig påvirkning på oss.

På Litteraturhuset i Oslo har den nasjonale talekonkurransen «Ta Ordet!» ved Universitetet i Bergen, og retorikkutdanningen ved Universitet i Oslo, samlet noen av landets fremste personer på taleskriving og retorikk, for å diskutere hva som er en god tale, hvordan man skriver taler for andre og hvorfor talen er relevant i en tid hvor mulighetene for å kommunisere er så mange og ulike.

Til Litteraturhuset kommer:

Mina Gerhardsen, forfatter av boken «Å lykkes med taler», tidligere taleskriver for Jens Stoltenberg og nå generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen og leder av OL-utvalget. Gerhardsen har lang fartstid i politikken og erfaring med å skrive taler for både seg selv og andre.

Jens Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen og professor II i praktisk retorikk ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter av en rekke bøker, deriblant «Speechwriting in Theory and Practice». Kjeldsen har i en årrekke vært en av Nordens fremste forskere på politisk retorikk og taleskriving. Han leder også den nasjonale talekonkurransen «Ta ordet!» hvor over seksti videregående skoler fra hele landet deltar i en konkurranse om å holde den beste talen (www.taordet.no)

Birger Emanuelsen, forfatter av blant annet romanene: «Fra jorden roper blodet», «Anna og kjærligheten» og «Jeg skal beskytte deg» på Tiden Norsk forlag. Emanuelsen er tidligere taleskriver i regjeringsapparatet og nå aktuell med romanen «Statsråden kommer», en roman om Ingrid som jobber med å skrive taler i et departement, men raskt blir desillusjonert og ender opp med å si opp jobben.

Simon Stjern, taleskriver i regjeringen og har skrevet masteroppgave ved UiO om hvordan taleskrivere i norske departementer arbeider med å konstruere karakter på vegne av andre.

Sammen skal disse samtale og diskutere hva som utgjør en god tale, hvorvidt talen fortsatt er relevant i 2021 og hvordan vi kan unngå frykten for å holde en tale og heller se på mulighetene for å bruke talen til å oppnå det vi vil.

For første gang kommer vi under huden på noen av landets fremste taleskrivere, til en kveld hvor vi dissekerer de store ordene og prøver å forstå hvorfor «I have a dream» aldri vil fungere i Norge – og hva som faktisk fungerer.

Velkommen til Berner-kjelleren på Litteraturhuset klokken 19:00