Terror, foreldreskap & forsoning 1

Terror, foreldreskap og forsoning

bookmark

Dialogsamtale med to fedre og en mor som har mistet sine barn i terror på to sider av en konflikt.

torsdag 5. januar 2023, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Marengarden fredsbyggende stiftelse

Inngang: 150,-

Lola Salines var 28 år da hun ble skutt på Bataclan i Paris. 28 år gamle Samy Amimour var en av dem som skjøt, og ble selv skutt av politiet før bombevesten han hadde på seg ble utløst. Tre år etter blir 28 år gamle Maren Ueland halshugd av IS-sympatisører på ferie i Atlasfjellene i Marokko. Sammen har fedrene til Lola og Samy og mor til Maren forsøkt å finne en vei fremover gjennom forsoning.

I panelet:

Moderator: Marte Spurkland er journalist, sakprosaforfatter og programleder. Hun har jobbet i NRK, DN og VG , TV2 og Aftenposten

Elisabeth Harnes er fam. terapeut og har MA i religionstudier med fordypning i konverteringer til Islam. Harnes har utstrakt erfaring fra arbeid med forebygging av radikalisering mot voldelig ekstremisme og æresrelatert vold i hjelpeapparatet og gjennom dialog og endringsarbeid i berørte miljøer og familier. Hun er ansatt ved RVTS Vest, hvor hun leder arbeidet på disse fagområdene og er styremedlem i Marengarden Peacebuilding Foundation.

Irene Ueland er styreleder for Marengarden Peacebuilding Foundation og er mor til avdøde Maren Ueland som ble drept av IS sympatisører i Atlasfjellene i 2018. Hun har de siste 21 årene vært administrerende leder for Biå Steinerbarnehage. Hun har også erfaring som naturfotograf og gallerist.

George Salines er far til avdøde Lola Salines som ble skutt i Bataclan terroren i Paris. Han er utdannet lege og er medforfatter av boken «Vi har fortsatt ordene» som er et forsøk på få forebygge terror på tvers

Azdyne Amimour er far til Samy Amimour som var en av drapsmennene bak Bataclan terroren i Paris og er medforfatter av boken: «Vi har fortsatt ordene». En historie om håp og vennskap i skyggen av Bataclan terroren som er et forsøk på å forbygge terror på tvers.

Litt over ett år etter at datteren til Georges Salines ble drept ble han kontaktet av en mann han ikke ventet å høre fra. Azdyne Amimour, faren til en av massedrapsmennene fra Bataclan. Han ville snakke. De møttes på en kafé i nærheten av Bastille-plassen, og han fortalte sin historie. Han ville forklare at familien han ikke var en familie av terrorister, og at han selv ikke på noen måte delte sønnens ideer. Dialogen mellom de to fedrene ble til en bok. Il nous reste les mots, «Vi har fortsatt ordene», er et forsøk på å komme videre og forebygge på tvers.

– Det som motiverer meg sterkest i alt jeg gjør, det er forebygging. For å forhindre at unge mennesker blir involvert i terrorisme, må jeg forsøke å forstå hvordan det skjer, sier Salines.

Tre år etter Bataclan terroren erfarte norske, Irene Ueland, at hennes datter blir halshogd av IS-sympatisører på ferie i Atlasfjellene i Marokko. Hun er et tilfeldig offer. Som følge av hendelsen startet hun  organisasjonen Marengardens Peacebuilding Foundation på ettårsdagen etter drapet på sin datter. Målsetningen er å forebygge ekstremisme og terrorisme i Marens ånd. Irene mener at om man kan fremme urkraften i foreldreskap så kan man også skape en sterk motkraft til ekstremisme. Hun mener denne urkraften finnes både i naturen og i vår menneskelighet- og at den kan forene foreldreskap på tvers av en konflikt.

Arrangementet vil foregå på norsk og fransk.