Tokyo Underground. Med Ian Buruma og Ika KaminkaFoto: Adobe Stock

Tokyo Underground

bookmark

Med Ian Buruma og Ika Kaminka

onsdag 25. mars 2020, kl. 19:00 til kl. 20:00 – Avlyst

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Britisk-nederlandske Ian Buruma er historiker og forfatter av verdensformat og står blant annet bak flere historiebøker om Asia og Europa. Som ung mann på 70-tallet befant Buruma seg litt plutselig i undergrunnsmiljøene i Tokyo. Tokyo. En romanse heter memoarboka som nå foreligger i norsk oversettelse, ved Christian Rugstad. Her skildres en outsidertilværelse, om å tiltrekkes og søke overskridelsen og om å finne seg selv gjennom japansk undergrunnsteater.

Ika Kaminka falt også pladask for Tokyo, et tiår etter at Buruma kom dit. Kaminka er blant annet kjent som Haruki Murakamis meritterte norske oversetter og ble i 2012 hedret med Bastianprisen for innsatsen. Nå står hun bak oversettelsen av en av sine personlige favoritter: Hyllest til halvmørket av Jun’ichirō Tanizaki.

Tanizaki (1886–1995) var en av Japans største 1900-tallsforfattere. Gjennom hele forfatterskapet undersøkte han motsetningene mellom tradisjon og modernisme, østlig tenkning og vestlig påvirkning, i det moderne Japan. Så også i Hyllest til halvmørket, som med utgangspunkt i japansk arkitektur gir en fantastisk inngang til å forstå dette samfunnet. Når Hyllest til halvmørket nå foreligger i norsk oversettelse er det gjort av Ika Kamina og med et forord av Buruma. De to møtes på Litteraturhuset til samtale om Tokyo-svermerier, spenningen mellom tradisjon og modernitet, Japan og Vesten.