Trening VS gener
Hva avgjør suksess i langdistanseløping?
Foredrag ved David Epstein etterfulgt av panelsamtale mellom David Epstein og Ingrid Kristiansen. Samtalen ledes av Marit Karlsen, som selv løper ultralangt og arrangerer blant annet det populære løpet Ecotrail Oslo.
Skyldes det kultur eller gener at ingen nordmenn og kun 17 amerikanere gjennom tidene har klart å løpe et maraton raskere enn to timer og ti minutter når 32 kenyanere klarte det i løpet av oktober 2011? Og er Eliud Kipchoge, Dennis Kimetto og hans kenyanske brødre genetiske utskudd som er født til å dominere i sine respektive idrettgrener? Eller er de normale mennesker som endte opp som enere grunnet ekstrem viljestyrke og enorme mengder med trening?
David Epstein forklarer på en lettfattelig og engasjerende måte hva vitenskapen vet om genenes og miljøets betydning for store idrettsprestasjoner. I boka «Idrettsgenet» tar Epstein oss med når han drar verden rundt og intervjuer klodens beste idrettsstjerner, og forskerne som studerer dem. Epsteins fortelling tvinger oss til å tenke nytt om hvordan gener og miljø påvirker menneskers prestasjoner på idrettsbanen.
Idrettsgenet har vunnet en rekke internasjonale priser og utmerkelser. Boka er en «New York Times best seller», og er så langt oversatt til 16 språk.
David Epstein er en prisbelønt journalist i Pro Publica og Sports Illustrated, hvor han skriver om idrettsvitenskap, medisin og olympiske leker. Epstein har selv vært en aktiv løper, og han konkurrerte på førstelaget til Columbia University. Idrettsgenet er hans første bok.
Ingrid Kristiansen er en av historiens beste langdistanseløpere, og holdt på ett tidspunkt verdensrekorden på 5000, 10000, halvmaraton og maraton samtidig.