Ukrainas store forfatter Oksana Zabuzjko i samtale med Åsne SeierstadFoto: Julie Pike

Ukrainas store forfatter, Oksana Zabuzjko, i samtale med Åsne Seierstad

bookmark

tirsdag 8. november 2022, kl. 19:30 til kl. 21:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Kagge Forlag

Inngang: Gratis - ingen påmelding

Oksana Zabuzjko er en av Ukrainas aller viktigste forfattere og tenkere, oversatt til femten språk og mottaker av utmerkelser som MacArthur Grant og the ANGELUS Central European Literature Award. Hun var midt i en lanseringsturné da Ukraina ble invadert av Russland, og har siden befunnet seg i ufrivillig eksil i Polen. Få dager etter invasjonen ble hun invitert til å tale i Europaparlamentet, og hun har i løpet av det siste halvåret holdt en rekke foredrag og deltatt i panelsamtaler om krigen i Ukraina.

Nå kommer Zabuzjko til Oslo i forbindelse med lansering av sitt nyskrevne essay om Russlands krig mot hjemlandet, og hun møter forfatter Åsne Seierstad til en spennende samtale på Litteraturhuset i Oslo. I essayet «Min lengste reise» forteller Zabuzjko nært og gripende om sin egen opplevelse av invasjonen slik hendelsene utfoldet seg utover våren. Hun skildrer en akutt tilstand av flukt og eksil, men forteller også om årene etter okkupasjonen av Krim i 2014, de 30 årene etter Sovjetunionens fall og om Ukrainas lange historie. Hun skriver skarpt analytisk om krigens realiteter og går hardt ut mot det hun betrakter som Vestens feighet.

Oksana Zabuzjko ble født i Ukraina i 1960. Hun har doktorgrad i filosofi og har hatt diverse undervisningsopphold ved amerikanske universiteter, blant annet ved Harvard, som Fulbright-stipendiat og som Writer-in-Recidence. Zabuzjko har i senere år levd som forfatter i Kyiv. I 2023 kommer hennes to viktigste romaner på norsk: Den store familiesagaen «Museet for etterlatte hemmeligheter» og den feministiske kortromanen «Feltstudier i ukrainsk sex».

Åsne Seierstad har skrevet en rekke kritikerroste bøker. Denne høsten kommer boka «Afghanerne», der hun reiser tilbake til Afghanistan, 20 år etter verdenssuksessen «Bokhandleren i Kabul». «Bokhandleren i Kabul» lå over et år på bestselgerlistene til New York Times i USA og Sunday Times i Storbritannia. «En av oss» ble utropt til en av årets ti beste bøker i New Tork Times i 2015. «To søstre» vant Brageprisen og har solgt over 200 000 eksemplarer bare i Norge.

Samtalen innledes av Martin Paulsen, Ukraina-ekspert og leder ved institutt for fremmedspråk ved universitetet i Bergen