Ungarn. En fortelling om Europa

Ungarn. En fortelling om Europa

bookmark

Boklansering

onsdag 18. april 2018, kl. 18:00 til kl. 19:00

Sal: Nedjma

Arrangør: Humanist forlag

Inngang: Gratis

Det var i Ungarn at Berlinmuren først slo sprekker. Ungarerne spilte en sentral rolle i kommunismens fall. Friheten spredte seg østover, og la til rette for et 1990-tall preget av optimisme og fremtidstro.

I dag er det en av opprørerne fra 1989, Viktor Orbán, som er statsminister. Partiet hans, kalt Fidesz, sitter med bukten og begge endene i ungarsk politikk. Han taler Brussel midt imot, høres ofte ut som en høyreradikaler, og vil bygge et «illiberalt demokrati», «en arbeidsstat» som «utfordrer de vesteuropeiske dogmene».

Den politiske utviklingen i Ungarn er en del av en større historie. En historie om mistro til det politiske etablissementet og om voksende skepsis til det liberale demokratiet. «Ungarn. En fortelling om Europa» er en reise gjennom ungarsk historie og politikk.

Øyvind Strømmen er utdannet journalist og religionsviter. Han har tidligere skrevet flere bøker om europeisk høyreradikalisme og høyreekstremisme. Han intervjues av Ingrid Brekke, journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon.