Utdeling av Ossietzkyprisen 2021

Utdeling av Ossietzkyprisen 2021

bookmark

mandag 15. november 2021, kl. 18:00 til kl. 19:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Norsk PEN

Inngang: Ingen påmelding kreves, men vi anbefaler å være tidlig ute.

Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan for deres fremragende innsats for ytringsfriheten gjennom de siste 20 årene, og du inviteres til å ta del i prisutdelingen!

Det mangfoldige og aktive sivilsamfunnet har vært i frontlinjen i kampen for demokrati og ytringsfrihet i Afghanistan de siste 20 årene. Ytringsfriheten har blitt styrket gjennom et stort antall bokutgivelser, tidsskrifter, aviser, radio- og tv-kanaler, og sosiale medier.

Afghanske ytrere er aktivister, journalister, forfattere, poeter, filmskapere, redaktører, fotografer, kunstnere og andre som ved bruk av fredelige midler har fremmet ytringsfrihet. De har arbeidet for å skape et tolerant, åpent og inkluderende samfunn. Deres pågangsmot, vilje og drivkraft har bidratt til å styrke afghaneres identitet, kulturforståelse, kunnskap, verdensoppfatning, kritiske tenkning, og tilgang til informasjon, åndsverk og litteratur.

Mandag 15. november 2021, kl. 18:00, skal vi tildele Ossietzkyprisen til frie ytrere fra Afghanistan, og hedre de modige menneskene som har kjempet, og som fortsatt kjemper, for demokrati og ytringsfrihet. Abdul Samay Hamed, leder av Afghansk PEN, poet, forfatter og journalist, vil ta imot prisen på vegne av afghanske ytrere.

Program

Åpning: Musikalsk innslag ved Hamid Sakhizada

Velkommen: Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN

Juryens prisbegrunnelse: Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN

Tale til prisvinnerne: Elisabeth Eide, journalist og leder av Norsk PENs Afghanistan-utvalg

Samtale om frie ytrere og situasjonen for ytringsfrihet i Afghanistan, og veien videre:
Abdul Samay Hamed, journalist, poet og leder av Afghansk PEN
Hasina Shirzad, journalist og medlem av Norsk PENs Afghanistan-utvalg

Fokusfanger 2021: Jørgen Lorentzen, medlem av Komiteen for Fengslede Forfattere, Norsk PEN

Avslutning: Musikalsk innslag ved Hamid Sakhizada

 

Ingen påmelding kreves, men vi anbefaler å være tidlig ute. NB. Husk å trykke «delta» i Facebook-arrangementet for å få en påminnelse.

Om du ikke har mulighet til å delta på prisutdelingen, kan du følge sendingen direkte på Norsk PENs Facebook-side. Den vil også ligge tilgjengelig på Norsk PENs nettside og YouTube-kanal i etterkant av sendingen.

Vi håper å se deg på utdelingen av Ossietzkyprisen 2021!