Uten Gud er alt tillattFoto: Simon Berg

Uten Gud er alt tillatt

bookmark

Finnes det en objektiv moral?

torsdag 8. juni 2023, kl. 17:00 til kl. 18:30

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Verbum Forlag og Tankesmien skaperkraft

Inngang: Gratis - ingen påmelding

Verbum forlag utgir Espen Ottosens nye akademiske bok: Uten Gud er alt tillatt. Det viktige og vanskelige ved å begrunne etikk. Teolog og filosof Espen Ottosen har siden 2003 vært informasjonsleder i Misjonssambandet og har vært aktiv i samfunnsdebatten.

Velkommen til en spennende paneldebatt om spørsmålene: Finnes det en objektiv moral – og hvordan kan det i så fall begrunnes? Gjør det noe hvis det ikke finnes en objektiv moral?

I panelet sitter Ole Martin Moen; filosofiprosessor på OsloMet, Martin Jakobsen; filosof og teolog på Ansgar høyskole, Kristiansand og Vibeke Kennair Ottesen; evolusjonspsykolog ved Universitetet i Oslo.

Om boken:
De aller fleste mener at noen handlinger er forkastelige. Men hvilke argumenter brukes for å hevde at noe faktisk er umoralsk? Og hvorfor er debatten viktig?

I boken Uten Gud er alt tillatt drøfter Espen Ottosen hvordan etiske standpunkter kan begrunnes. Han presenterer tenkere som mener at etiske konklusjoner dypest sett er forankret i smak og behag. Men han ser også nærmere på sekulære og fornuftsmessige argumenter som benyttes for å hevde at noe er objektivt galt.

Den russiske romanforfatteren Fjodor Dostojevskij hevdet i romanen Brødrene Karamasov at «uten Gud er alt tillatt». Påstanden var ikke ny. Mange har ment at en gudstro er nødvendig for å gi en holdbar og objektiv forankring av rett og galt. Det er også en påstand Ottosen forsøker å underbygge. Underveis tilbakeviser han flere vanlige anklager mot en etisk tenkning forankret i kristen gudstro.