Utviklingsmandag

bookmark

Demokrati og utvikling i Nepal

mandag 9. februar 2015, kl. 17:00

Sal: Skram

Arrangør: Utviklingsfondet og Norge-Nepalforeningen

Inngang: Gratis

Datofristen for enda et nytt grunnlovsforslag gikk ut 22. januar. Heller ikke denne gangen har man klart å komme til enighet. Samtidig har den generelle menneskerettighetssituasjonen i landet utviklet seg i negativ retning det siste året. Selv om Nepals politiske kaos ikke virker å ende med det første, satser den norske regjeringen stort på landet. I høst ble det kjent at Nepal er valgt ut som ett av regjeringens 12 fokusland for utviklingssamarbeid, særlig for næringsutvikling og fornybar energi.

På Utviklingsmandag i februar spør vi: Hva er status Nepal og hvor går veien videre? Hva skal være Norges rolle være i Nepals utvikling?

Arrangementet vil foregå på engelsk.

I panelet:
Kåre Vollan: Valg i Nepal
Deepti Khakurel: Demokratiprosessen og inkludering av marginaliserte grupper
Kristine Storholt (Norad, tbc): Norges rolle i Nepals utvikling

Bakgrunn:
I 2008 ble det gjennomført valg til en grunnlovgivende forsamling med oppgave å skaffe landet en ny grunnlov. Denne forsamlingen ble oppløst i mai 2012 da perioden gikk ut uten at representantene greide å komme frem til enighet om en ny grunnlov. I november 2013 ble det igjen avholdt valg til ny grunnlovgivende forsamling, og denne arbeider nå med å ferdigstille grunnloven. Spørsmål knyttet til føderal struktur, styreform, valgsystem og juridisk system er de vanskeligste å bli enige om i grunnlovsarbeidet. Regjeringen har satt frist til 22. januar 2015 for å enes om en ny grunnlov. Denne fristen er nå gått ut, uten at et grunnlovsforslag er lagt fram.