Valg i Burma 2010: muligheter og utfordringer

bookmark

mandag 26. april 2010, kl. 14:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (m.fl)

Inngang: Gratis

I år vil Burma holde valg for første gang siden 1990. Aung San Suu Kyi’s parti, the National League for Democracy, vant det siste valget med klar margin. Resultatet ble aldri godkjent av det burmesiske regimet og Suu Kyi har sittet fengslet eller i husarrest mer eller mindre siden.

Årets valg ser ut til å bli like kontroversielt. Nytt lovverk for valget, samt den nye grunnloven som ble presset gjennom i en farse av en folkeavstemning, har skapt spilleregler som i følge mange favoriserer regimet. Politiske partier og andre enheter, inkludert bevæpnede motstandsgrupper, vurderer nå om de skal delta i ’the only game in town’. Med bakgrunn i at man har åpnet for økt engasjement med regimet i Burma, følger verden nå med på hvordan det internasjonale samfunnet reagerer etter hvert som spillet utvikler seg. Vil det bli gjort forsøk på å påvirke prosessen for å styre valget i en mer demokratisk retning? Hvis dette ikke lykkes, kommer det i så fall til å forandre land som Norge og USAs nåværende fokus på økt dialog med regimet?

Program:

14:00 Leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter; Kjell Magne Bondevik; ”Burma og det internasjonale samfunnets ansvar.”

14:05 Statssekretær, Gry Larsen, Utenriksdepartementet; “Støtte til demokratiutviklingen i Burma – Norges tilnærming.”

14:15 Aung San Suu Kyis advokat og Leder for Freedom Now, Jared Genser; ”Hvordan vil valglovene og grunnloven fra 2008 påvirke en mulig politisk overgang i Burma? Hvordan kan USAs policy i henhold til engasjement og videre sanksjoner justeres for å tilpasse seg disse nye realitetene?”

14:25 Nang Seng, Burma Campaign UK “Etniske perspektiver foran valget. Er grunnloven og valget framskritt eller tilbakeskritt for de etniske minoritetene?”

14:35 Sjefsredaktør for Democratic Voice of Burma (DVB), Aye Chan Naing: ”Medias rolle og ansvar i Burma”

14:45 Debatt. Moderator: Simon Rye direktør ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Debatten vil avspeile diskusjonen ovenfor.

15:10 Spørsmål og svar

15:50 Professor Harald Bøckmann fra Universitetet i Oslo, Senter for utvikling og miljø; ”Oppsummering; hovedutfordringer og muligheter for Burma”.

Arrangementet foregår på engelsk.

Arrangeres av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Det Norske Baptistsamfunn, Den norske Burmakomite og Kirkens Nødhjelp.