Våre håpefulle 1Foto: Guro Bjerk

Våre håpefulle

bookmark

Debatt

mandag 2. september 2019, kl. 18:00 til kl. 21:00

Sal: Skram

Arrangør: ADHD Norge

Inngang: Gratis

«Våre håpefulle» er en dokumentarfilm og TV-serie fra regissør Guro Saniola Bjerk, produsert av Spætt Film AS og produsent Håvard Wettland Gossé. ADHD Norge er med på prosjektet. Serien starter på TV2 – 20 august.

Vi viser klipp fra filmen og har en diskusjon med regissør, hovedkarakter og et panel av eksperter.

Panelet består av:

  • Edvin Eriksen, spesialpedagog tidligere ppt i Tromsø
  • Lisbeth Iglum Rønhovde, spesialpedagog tidligere ppt Østfold, Statped og nå BUP
  • Steffen Handal, Utdanningsforbundet
  • Mathilde Tybring-Gjedde, Høyre, Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget
  • Guri Melby, Venstre, Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget
  • Guro Bjerk, regissør
  • Morten, som har hovedrollen i «Våre håpefulle»

I «Våre håpefulle» følger vi Morten og hans klassekamerater ved Seida skole fra første til tiende klasse. Filmen viser hvordan det er å vokse opp på en norsk bygdeskole på godt og vondt gjennom ti år. Dette er en observerende dokumentar hvor Spætt film forteller Mortens historie fra han begynner i første klasse til han er ferdig med grunnskolen i tiende.

Alle kjenner, eller har kjent, en Morten. Han som forstyrret undervisningen, han som lo da vi skulle være alvorlig, han som vegret seg for å følge regler, han som bølla og stjal oppmerksomhet fra oss andre.

Da regissør Guro Bjerk begynte å undervise i film på skoler i Nord-Norge, innså hun at skolesystemet ikke hadde endret seg nok siden hun selv var elev. I 2007 bestemte hun seg for å dokumentere en klasse fra 1.-10. for å se på egen hånd hvordan skolen tar vare på elevene. Det hun så, overrasket henne. Hovedkarakteren, Morten, ble diagnosert med ADHD og representer noen av de utfordringene det norske skolesystemet har. Prosjektet har resultert i en 90 minutter lang dokumentar og en 3×45 minutter serie for TV2. Målet er å skape debatt i Norge om det viktigste vi har: Barna våre.

Skolesystemet er laget for A4-barn. Hvordan forholder vi oss til og behandler barn som Morten, og hvilke forutsetninger har vi for å takle han? Hvordan blir Morten preget av det han møter gjennom sin oppvekst i skolen? Dette er spørmål Guro Bjerk stiller seg.

– Vår kunstneriske visjon er å skape et kompromissløst, ærlig og oppriktig bilde av hvordan Morten og hans klassekamerater vokser opp og modnes i løpet av ti år på grunnskolen, sett fra barnas perspektiv. Vår politiske ambisjon er at denne filmen vil bidra til å belyse sider av oppvekst i skolesystemet i Norge vi kanskje vanligvis ikke har så god innsikt i, og skape en diskusjon om hva som kan endres, sier regissør Guro Bjerk.

ADHD Norge samarbeider med Spætt film om «Våre håpefulle» og når filmprosjektet reiser rundt i landet er også fylkeslagene til ADHD involvert. I arbeidsgruppen er representantene Merete Holm fra ADHD Norge Finnmark og Hege Hafstad fra ADHD Norge Sør-Trøndelag. De har vært med på testvisninger av filmen og kommet med mange innspill. På denne måten har man sikret brukerdeltagelse og kvalitetssikring av både film og informasjonsmateriell. Filmen har også brukt informasjonsmateriell fra ADHD Norge når de drar rundt i landet på visninger. Hvordan man forholder seg til barn med ADHD i utdanningssystemet, er viktig, og det er viktig å spre informasjon om dette temaet.