Vedheng i VellingFoto: Astrid Dalum/Pelikanen og David B. Torch/Oktober

Orakelet på landsbygda

bookmark

Stine Pilgaard i samtale med Marie Aubert

fredag 24. september 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

“Vi vil i Velling”, heter det i den lille bygda hovedpersonen i Meter i sekundet har flyttet til. Samboeren har begynt som lærer på folkehøyskolen, og livet som vedheng venter henne, et liv fylt med barnepass, kjøretimer og allsang. Som orakel i lokalavisas brevkasse gir hun svar på det meste, men får ikke selv helt tak på det nye hjemstedet sitt. Hva er det egentlig man vil i Velling?

Stine Pilgaard brakdebuterte med Min mor siger i 2012, etterfulgt av Lejlighedssange i 2015 (begge til norsk ved Erlend Loe i 2015). Meter i sekundet (til norsk ved Knut Johansen) er hennes tredje roman, og blander skarp humor med ektefølt innsikt om den flyktige bygdeånden. Boka vant i mai den høythengende litteraturprisen “De Gyldne Laurbær”.

Til samtale møter hun Marie Aubert, som selv er kjent for sine karakterer som på ulike måter kommer skjevt inn i spissborgerskapet. Med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem? (2016) og romanen Voksne mennesker (2019) har hun etablert seg som en av landets mest populære nye stemmer – blant både lesere og kritikere. Nå møter hun Pilgaard til samtale om Meter i sekundet, vennskap og utenforskap, og om vegringen for å slutte seg til normalen.