Viewing Palestine 2011

bookmark

I kulissene foran FN-avstemningen om Palestina

torsdag 15. september 2011, kl. 15:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Norsk Folkehjelp

Inngang: Gratis

Det foregår et politisk kappløp i forkant av den forventede avstemningen om Palestina 20. september i FNs generalforsamling. Hva skjer egentlig i kulissene internt i Israel, på palestinsk side, i USA og Europa?

Siham Barghouti, kulturminister for Den palestinske selvstyremyndigheten i Ramallah
Barghouti kommer fra kvinnebevegelsen, har vært lærer og leder i flere jordbruks- og utviklingsorganisasjoner. Kulturministeren vil snakke om Ramallah-regjeringens strategi overfor Israel, USA, Europa og verden forøvrig før behandlingen i FN uka etter. Hvilke avveininger har vært spesielt vanskelig for den palestinske regjeringen? Hvilke storpolitiske og taktiske hensyn har veid tyngst?

Hovedinnleder er Andreas Indregard. Han har arbeidet i Israel og Palestina i fem år. De siste tre årene har han vært senioranalytiker for tenketanken International Crisis Group (ICG), en forskningsorganisasjon som fremmer ikke-voldelig konfliktløsning i mange av verdens krigs- og konfliktområder. Som ICGs stedlige representant i Jerusalem har Indregard arbeidet med sentrale politiske problemstillinger – den såkalte fredsprosessen som har gått helt av sporet, en vaklende forsoning mellom Fatah og Hamas, Israels økende regionale isolasjon og hvordan den arabiske våren påvirker forholdet mellom Israel og Palestina.

Fra 2008 til 2009 var Indregard kontingentsjef for det norske bidraget til Temporary International Presence in Hebron (TIPH). Denne europeiske observatørstyrken overvåker den politiske og militære situasjonen i Hebron. Han har også arbeidet for OCHA, FNs organ for koordinering av bistand på Elfenbenskysten og i Nablus på Vestbredden. I perioder har han jobbet som analytiker i Forsvarsdepartementet. Indregard er utdannet ved Universitetet i Oslo og Université Louis Pasteur i Strasbourg. Han har studert arabisk, historie og vitenskapssosiologi.
De siste årene har Andreas Indregard hatt flere hundre politiske møter med både israelske og palestinske politikere, internasjonale diplomater, journalister og de største humanitære aktørene i området. På møtet vil Indregard innlede om det politiske kappløpet før behandlingen i FN. Han vil snakke om hva som skjer i kulissene internt i Israel, på palestinsk side, i USA og Europa.

Fagforbundets leder Jan Davidsen og Norsk Folkehjelps fungerende generalsekretær Orrvar Dalby vil også kommentere FN-sporet. I tillegg vil de lansere et studiehefte om Palestina, nylig utgitt av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, og de orienterer om bakgrunnen for heftet.

Møtet er gratis. Ta med deg familie, kolleger, venner og kjente – kom, hør og lær!