Vinnerne av Bjørnson-prisen 2009

bookmark

Filosofen Grigorij Pomerants og lyrikeren Zinaida Mirkina presenteres av Peter Normann Waage

søndag 22. november 2009, kl. 15:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Bjørnstjerne Bjørnsonakademiet, Det norske akademi for litteratur og ytringsfrihet

Inngang: Gratis

Filosofen Grigorij Pomerants og lyrikeren Zinaida Mirkina presenteres av Peter Normann Waage

Grigorij Pomerants (f. 1918) er en av Russlands betydeligste essayister og tenkere. I sovjettiden fremstod han som en inspirator for Andrej Sakharov og dissidentbevegelsen, nå er han aktiv deltager i bestrebelsene etter å gi Russland nye idéer i troen på at menneskerettighetene og ytringsfriheten kan få fotfeste også på russisk jord.
Pomerants er en kulturfilosof med inngående kjennskap til så vel européiske som asiatiske tradisjoner. Gjennom hele hans filosofi og virke går en rød tråd: Viljen til å trenge inn dit vi kan møtes som medmennesker uavhengig av trosretninger og kulturelle overbevisninger: Hans vei går gjennom den enkelte, den leder til samtale og respekt for andre.
Zinaida Mirkina (f. 1926) har et stort forfatterskap bak seg: Dikt, fortellinger og sakprosa. Mirkina og Pomerants har vært gift siden 1961. De har også et felles forfatterskap De sier selv at det er vanskelig å si hvor den enes arbeid slutter og den andres begynner. Det hun uttrykker i dikt, formidler han i essays – og omvendt. Det største verket de har skrevet sammen, om verdens store religioner, er blitt brukt som lærebok i flere av Russlands skoler.
Peter Normann Waage (f. 1953) er forfatter, frilansjournalist og oversetter, med Russland og russiske forhold som spesialitet. Han vil introdusere dem og stå for oversettelsen av deres foredrag. De vil snakke russisk.

Mer informasjon: www.bjornsonakademiet.no